Fordulat jöhet a háborúban: az ukránok az orosz határtól 48 kilométerre járnak Harkivnél

Háromezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza a honvédők. Összeomolhat az orosz front? Összefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. szeptember 11-én.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 11. 17:55

Fordulat jöhet a háborúban: az ukránok az orosz határtól 48 kilométerre járnak Harkivnél

Az ukrán erők Harkivtől északra, az orosz határ 48 kilométeres körzetébe nyomultak előre, és ugyanabban a régióban délre és keletre is nyomulnak – mondta Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka vasárnap. Az ukrán csapatok több mint 3000 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza ebben a hónapban – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, hozzátéve: Ukrajna folytatja az Oroszország által megszállt területek felszabadítását.

 

Kivonulnak az oroszok Izjumból

Vasárnap folytatódott az ukrán előrenyomulás az oroszok által megszállt területekre az ország északkeleti részén, miközben Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy a következő három hónap kritikus lesz a háború kimenetelét tekintve. Az elmúlt napokban az ukrán erők visszafoglalták Kupianszk kulcsfontosságú vasúti csomópontját, és azt állítják, hogy elfoglalták Izjumot, ami korábban Oroszország fő bázisa volt Harkiv tartományban.

 

Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy 2000 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az orosz erőktől, mióta a hónap elején megindították a meglepetésszerű északkeleti ellentámadást. Az ukrán elnök szombat esti beszédében a következőket mondta: 

 

„A napokban az orosz hadsereg a legjobbját mutatja – hátat mutat. És végül is jó választás, ha elmenekülnek. Ukrajnában nincs és nem is lesz helye a megszállóknak.”

 

Kivonhatták erőiket az oroszok Harkiv térségéből

Az Egyesült Királyság kormánya azt mondta, hogy az ukrán erők az elmúlt 24 órában továbbra is jelentős eredményeket értek el Harkiv térségében. Oroszország valószínűleg kivonta egységeit a térségből, de a harcok továbbra is folynak Kupianszk és Izium városok környékén – közölte a brit védelmi minisztérium a Twitteren közzétett napi hírszerzési közleményében.

 

Ezres nagyságrendű ukrán veszteségekről számoltak be az oroszok

 Az ukrán hadsereg vesztesége a harkivi északi és mikolajivi-Krivij Rih-i déli frontszakaszon szeptember 6-10. között meghaladta a négyezer halottat és nyolcezer sebesültet - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy vasárnap a hadijelentést ismertetve.

 

A tábornok szerint Harkiv megyében az orosz hadsereg precíziós fegyverekkel támadott ukrán katonai célpontokat. Emellett a donyecki régióban, Krasznoarmijszk vasútállomásánál Iszkander rakéták mértek csapást kirakodás közben az ukrán 28. gépesített lövészdandárra. A RIA Novosztyi hírügynökség ukrán forrásokra hivatkozva azt írta, hogy vasárnap egész Ukrajna területén légiriadót rendeltek el.

 

Konasenkov szerint az orosz harcászati légierő, valamint tüzérségi és rakétacsapatok az elmúlt egy nap alatt nyolc ukrán vezetésipontra, 43 tüzérségi egységre, 103 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint két lőszerraktárra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy célfelderítő és -követő radarállomást Mikolajiv megyében. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, négy drónt, két Tocska-U ballisztikus és két amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát, valamint HIMARS  és Vilha sorozatvetők 12, valamint kilenc lövedékét.

 

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 293 repülőgépet, 153 helikoptert, 1933 drónt, 374 légvédelmi rakétarendszert, 4883 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 831 rakétasorozatvetőt, 3378 tüzérségi löveget és aknavetőt eszközt, valamint 5469 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más források nem erősítették meg.

 

Áll az atomerőmű

Leállították a zaporizzsjai atomerőmű utolsó működő reaktorát, az erőművet pedig „teljesen leállították” – közölte az ukrán atomenergia-üzemeltető. A hatreaktoros zaporizzsiai erőmű a múlt héten lekapcsolódott a hálózatról, miután a térségben zajló harcok miatt minden elektromos vezetéke megszakadt, és több napig „sziget üzemmódban” működött, és egyetlen erőművéből termelt áramot a kulcsfontosságú hűtőrendszerekhez. még működő reaktor.

 

Helyreállították a Zaporizzsjáig vezető tartalék vezetéket, amely biztosítja a reaktorok hűtéséhez szükséges külső áramot – közölte vasárnap a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség. „Az elektromos vezeték tegnapi helyreállítása után... A ZNPP üzemeltetője ma reggel leállította az utolsó működő reaktorát, amely a múlt héten a hálózatról való lekapcsolás után biztosította a ZNPP-t a szükséges árammal” – közölte a NAÜ a Twitteren. 

 

Putyin és Macron tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron a zaporizzsjai atomerőmű biztonsági helyzetéről tárgyalt – közölte a Kreml. A Kreml honlapján közzétett közlemény szerint a két vezető telefonon beszélve kifejezte, hogy kész „nem politizált interakcióra" az ügyben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) részvételével.

 

Több ukrán gabonát hajózhatnak ki

Franciaország közlekedési minisztere bejelentette, hogy megállapodást ír alá Romániával az ukrán gabonaexport növeléséről a fejlődő országokba, köztük a Földközi-tenger térségébe. „Holnap aláírok egy megállapodást Romániával, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy még több gabonát szállítson ki… Európa és a fejlődő országok felé, különösen a Földközi-tenger térségében, amiknek élelmezésre van szükségük” – mondta Clement Beaune a France Inter rádiónak vasárnap, hozzátéve, hogy az ügylet szárazföldi, tengeri és folyami exportra terjedt ki.

 

Nagy-Britannia cáfolta Vlagyimir Putyin állítását is, miszerint az Ukrajnából nemzetközi megállapodás keretében exportált gabona csak töredéke kerül a szegény országokba. Putyin szerdán – forrásra hivatkozva – közölte, hogy a 87 hajóból, amelyek 60 ezer tonna terméket szállítottak, mindössze kettő került szegény országokba. Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország közvetítésével az ukrán fekete-tengeri kikötőkből származó gabonaexportot engedélyező megállapodás a múlt hónapban lépett hatályba.