Fontos, hogy a szegedi tehetségek Szegeden maradjanak

Balázs-Piri Soma, Csikós András, Csupor Albert, Weisz Máté, diákok, és tanáraik, Schultz János, Sóti Szobonya Emőke, Szélpálné Szőrfi Edit, Szemenyei Béla kapták idén a Tehetség Napi elismeréseket.

2019. március 25. 19:39

A Tehetséges Magyarországért Alapítvány 2006-ban felhívással fordult az ország városaihoz, hogy abban az évben először, de hagyományteremtő szándékkal, ünnepeljék meg a Tehetség Napját március 25-én. Szeged csatlakozott a felhíváshoz, és idén már tizenharmadik alkalommal díjazzák a helyi tehetségeket és nevelőiket.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

– Szeged a tudás és tehetség városa – kezdte köszöntő beszédét Botka László polgármester azon az ünnepségen, amelyen négy tanuló és négy felkészítő tanár vehetett át városi elismerést. A tehetséges emberek támogatása a legkisebbektől a felnőttekig megvalósul Szegeden, hiszen a „Szeged Ifjú Tehetsége” és „Szeged Ifjú Tehetségéért” díjak átadása mellett évente száz felsőoktatásban tanuló diák kap városi ösztöndíjat, ugyanakkor az „Esélyt a középiskolás tehetségeknek” pályázat keretében évente negyven fő kaphat egyszeri 50 ezer forintos támogatást. A pályakezdői és alkotói támogatásokat hagyományosan Szeged Napján adják át, ugyanakkor Arany János tehetséggondozó program működik a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, ahol a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalok tanulmányait támogatják, és ösztöndíjat is kapnak a várostól.

A cél az, hogy a szegedi tehetségek Szegeden maradjanak. 2002 óta hatvanöt tanuló és hetvenkét felkészítő tanár részesült „Szeged Ifjú Tehetsége” és „Szeged Ifjú Tehetségéért” elismerésben. A kitüntetettek tehetsége széles skálán mozog: kiemelkedő tanulmányi eredmények (matematika, informatika, biológia nyelvi versenyek) mellett más területeken is kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok.

A most kitüntetettek között például ott volt az a tizennégy éves Balázs-Piri Soma, aki tavaly a legfiatalabbak között megnyerte a Virtuózok című televíziós tehetségkutató vetélkedőt. A fiatal zongorista rendkívül szerényen nyilatkozott a díjátadó előtt. Azt mondta, hogy a szorgalom nélkül semmit sem ér a tehetség, ezért ő rengeteget gyakorol. Nevelőtanára szerint az ifjú művész egyik nagy erénye, hogy szófogadó fiú, aki mindig tökéletesen végrehajtja a kiszabott feladatot. Sóti Szobonya Emőke – aki a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában egyengeti hat éve tanítványa útját – örül, hogy Soma egyelőre marad Szegeden, így jó esély van rá, hogy tehetségét szülővárosában kamatoztatja.

Balázs-Piri Soma mellett Csupor Albert, a Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola tanulója és tanára, Szélpálné Szőrfi Edit, Csikós András, a SZSZC Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója, valamint oktatója, Szemenyei Béla, valamint Weisz Máté, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium matematikai tehetsége, valamint tanára, Schultz János kaptak elismerést.

Az ünnepség végén Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak koncertet. Fellépett Balázs-Piri Soma is, aki Mozart: Török indulójának jazzes változatával lepte meg a közönséget.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját a díjátadóról!