Fontos hidat lőttek szét az oroszok Szeverodonyecknél, a török elnök Putyinnal és Zelenszkijjel is tárgyalna a kikötőkben ragadt ukrán gabonáról

A híd  a civilek lehetséges evakuálási útvonalának kulcsa volt.
Cservenák Zoltán

2022. június 12. 22:16

Fontos hidat lőttek szét az oroszok Szeverodonyecknél, a török elnök Putyinnal és Zelenszkijjel is tárgyalna a kikötőkben ragadt ukrán gabonáról

„Folytatódnak a tárgyalások, és ezeken a találkozókon kívül tegnap este néhány fontos személlyel is tárgyaltunk. És talán a jövő héten megbeszéljük, hogy milyen lépéseket teszünk, Putyin úrral és Zelenszkijvel is”

 

 – idézi HaberTurk nevű török lap hírét The Guardian. Korábban az ENSZ négyirányú mechanizmust javasolt Oroszország, Ukrajna és Törökország részvételével az orosz csapatok által blokkolt ukrajnai kikötőkből történő gabonaexportra.

 

Zelenszkij 40 ezer elhunyt oroszról beszél

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Oroszország veszteségei július elejére elérhetik a 40 ezer katonai áldozatot. Igaz, az oroszok viszont legalább 32 ezer ukrán elhunyt katonáról beszélnek, miközben az ukránok 10 ezret ismernek be egyelőre.

 

Megint bajban lehetnek a szeverodonyecki civilek

Az orosz erők megsemmisítették azt a hidat, amely összeköti a folyamatosan ágyúzott Szeverodonyeck városát Liszicsanszkkal, elvágva a civilek lehetséges evakuálási útvonalát. Szerhij Gajdaj, Luhanszk tartomány kormányzója vasárnap azt mondta, hogy az orosz hadsereg lerombolta a két várost összekötő hidat a Sziverszkij folyón. Hozzátette, hogy az orosz lövöldözésben Liszicsanszkban egy nő meghalt, négy házat és egy bevásárlóközpontot pedig leromboltak. A szeverodonyecki kormányzat vezetője szerint a város hozzávetőleg egyharmada az ukrán erők ellenőrzése alatt maradt, kétharmada pedig orosz kézen van.

 

Von der Leyen megígérte, uniós tagjelöltnek ajánlja Ukrajnát

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megígérte, hogy már a jövő héten uniós tagjelölti státuszra ajánlja Ukrajnát, de az országnak meg kell erősíteni a korrupcióellenes törvényeket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való találkozása után az Európai Bizottság elnöke kijelentette: „Végre kell hajtani a reformokat például a korrupció elleni küzdelem terén, vagy a közigazgatás modernizálásával, ami szintén elősegíti a befektetők vonzását” az országba.

 

Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij (fotó: Reuters)

 

Külföldi ügynököknek minősítettek az orosz hatóságok egy kínzásellenes szervezetet

A Kínzás Megelőzése Orosz Bizottságának vezetője vasárnap bejelentette, hogy feloszlatta a szervezetet, miután az orosz hatóságok „külföldi ügynöknek” minősítették. Szergej Babinec a megbélyegzésüket sértésnek nevezve azt mondta: nem akarják úgy folytatni a munkát, hogy külföldi ügynököknek nevezik őket. 

 

„Küldetésünk nyilvánvaló fontossága ellenére a hatóságok évek óta próbálják idegennek és károsnak beállítani” – mondta. A szervezetet 22 évvel ezelőtt alapították, és számos kampányt indított annak érdekében, hogy a hatóságokat az orosz biztonsági erők által gyakran alkalmazott törvénytelen bánásmód kivizsgálására és megelőző intézkedések végrehajtására ösztönözze.

 

Több száz halott és sérült gyerek

Június 12-éig több mint 795 gyerek halt meg vagy sebesült meg Ukrajnában – közölte az ukrán kormány.