Folytatódik Kijev bombázása, a Pentagon elítéli a Kreml szóvivő nyilatkozatát, 121 gyerek halt meg a háború első hónapjában

A legfontosabb háborús események összefoglalója szerda délelőtt.
Kékes Viktória

2022. március 23. 13:38

Folytatódik Kijev bombázása, a Pentagon elítéli a Kreml szóvivő nyilatkozatát, 121 gyerek halt meg a háború első hónapjában

Háborús körkép

Reggel véget ért a kijárási tilalom és szinte azonnal kiújultak a harcok az ukrán fővárosban. A híradások szerint elsősorban két kijevi kerületet kezdtek el lőni az oroszok, amely során magánlakások és egy áruház is kigyulladt. 

 

A kelet-ukrajnai Rubizsne városában történt bombázások során két felnőtt és egy gyerek vesztette életét. 

 

Nyugaton Rivnét érte orosz támadás, az oroszok itt egy fegyverraktárt támadtak meg. Az orosz katonai szóvivő egyébként 97 ukrán katonai célpont megsemmisítéséről számolt ma be.

 

Mariupolban továbbra is 100 ezer civil esett csapdába, étel, víz és áram nélkül. Az oroszok folyamatosan bombázzák a várost, ahonnan kedden körülbelül hétezer embert sikerült kimenekíteni. Az ukrán miniszterelnök-helyettes arról számolt be, hogy ma is megnyitnak kilenc humanitárius folyosót, de a legsúlyosabb ostrom alatt álló Mariupolról ezúttal sem sikerült megállapodniuk az orosz féllel. 

 

Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint Csernyihivben az orosz erők egy hidat bombáztak le, amely kulcsfontosságú szerepet töltött be a segélycsomagok bejuttatásához és a civilek evakuálásához. A város polgármestere azt mondta, hogy naponta 40 embert temetnek el, az oroszok szándékosan civil célpontokat, így iskolákat és kórházakat vesznek célba.

A Pentagon elítéli a Kreml szóvivő nyilatkozatát

Dmitrij Peszkov a CNN-nek adott interjúban azt mondta,hogy Oroszország elgondolkozna az atomfegyverek bevetésén, ha egzisztenciális fenyegetésnek lenne kitéve. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint Moszkva megjegyzései a nukleáris fegyverekről „veszélyesek”, és „egy felelős atomhatalomnak nem így kellene viselkednie”.

Lengyelország 45 orosz diplomatát utasít ki

Negyvenöt, Oroszország számára kémkedő diplomata listáját adta át a lengyel belbiztonsági ügynökség a varsói külügyminisztériumnak, az érintettek sürgős kiutasítását kérve - közölte szerdai sajtóértekezletén Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős lengyel miniszter szóvivője. A kiutasítandó diplomaták az Oroszországi Föderáció titkosszolgálatának a tisztjei, illetve olyan személyek, akik együttműködtek velük. A szóvivő aláhúzta: tekintettel a gyanúsított számára a munkavégzése során elérhető iratok jellegére, az ő együttműködése az orosz titkosszolgálattal reális veszélyt jelentett Lengyelország biztonságára.

 

Az orosz külügyminiszter korábban óva intette a NATO-t attól, hogy - lengyel javaslatra - békefenntartókat küldjenek Ukrajnába:

 

Lengyel kollégáink már bejelentették, hogy közeledik a NATO-csúcs, és békefenntartókat kell küldeni (Ukrajnába). Remélem, értik, miről van szó. Ez a legközvetlenebb összeütközés lesz Oroszország és a NATO fegyveres erői között, amelyet mindenki nemcsak hogy el akart kerülni, de azt hangoztatta, hogy elvileg soha nem történhet meg. - fogalmazott Szergej Lavrov.

 

121 halott gyerek

Az ukrán ügyészség szerint a háború első hónapjában 121 gyerek halt meg, 167-en pedig megsebesültek. Egy kilencéves kislány és egy 14 éves fiú van a legutóbbi áldozatok között, akiket a Donyeck régió ukrán ellenőrzésű részén öltek meg az oroszok. A hivatal Telegram csatornáján közzétett közlemény szerint az orosz tüzérség ezidáig 220 iskolát és 155 óvodát rongált meg.

BRFK: több mint 1600 menekültet fogadtak kedden Budapesten

Kedden 1638 menekültet fogadott a rendőrség a társszervekkel együtt a fővárosban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Az érkezők között 572 gyermek volt.

 

Szijjártó Péter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának közgyűlésén azt mondta, hogy Magyarország az ukrajnai háború elől menekülők mindegyikét befogadja, de továbbra is zárva tartja a határokat az illegális bevándorlók előtt.

 

Az EMMI mai közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormány biztosítja az ukrajnai háborús menekült gyerekek iskoláztatását.

Címlapon

mutasd mind