Folytatódik a koncertdömping az IH-ban: Kowalskyék után a 23 éves 30Y lesz a vendég

A pécsi rockbanda több mint két évtizede meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei klub és fesztiváléletnek, évente nagyjából hetvenszer lépnek színpadra. Szegeden szombaton este 7 órától az IH Rendezvényközpontban találkozhatnak velük rajongóik.
Rafai Gábor

2023. március 31. 11:57

Folytatódik a koncertdömping az IH-ban:
Kowalskyék után a 23 éves 30Y lesz a vendég

„a 30Y több mint 20 éves zenekar. ezt tényként érdemes kezelni. még inkább állapotként. a gyerekek bilire szoknak, kinövik a cipőiket, elballagnak az iskolából, kipróbálnak dolgokat. kirepülnek, és meglehet, nem térnek vissza soha. nem magunkon, rajtuk, rajtatok látjuk az idő múlását. magunkon miattatok vesszük észre, és tőletek tanulunk magunkról. a 30Y egy zenekar, ennyit érdemes tudni. de ezt érdemes. amit csinálunk, azt nektek kell érteni, és ha ti érteni akarjátok, mi vagyunk” – írják magukról a zenekar honlapján.

 

Bár az ország egyik vezető alternatívrock-zenekara nevét egy pécsi buszjáratról kapta, a 30Y tagjai 2000-ben ismerték meg egymást Pécsen, és akkor alapították a zenekart. 

 

2001 januárjában elkészítették első demo-felvételüket, amelynek segítségével elkezdték saját koncertjeiket szervezni. 

 

A zenei anyagnak köszönhetően olyan országos zenei és ifjúsági fesztiválokon vettek részt, mint például az Efott, vagy a Sziget Fesztivál.

 

Jelentős hatással voltak a zenekarra az 1990-es évek amerikai együttesei, mint például a Nirvana, Red Hot Chili Peppers és a Rage Against the Machine.

 

Az elmúlt huszonhárom évben tizenegy nagylemeze, tucatnyi online terjesztett független hanganyaga, több mint húsz videoklipje jelent meg az együttesnek.

 

A koncert szegedi előzenekara a budapesti egy5egy lesz.

 

Program:

  • Kapunyitás: 19 óra
  • egy5egy koncert: 20 óra
  • 30Y koncert: 21óra

 

Jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online.