Folytatják a civilek kimenekítését Mariupolból, Lavrov Hitlerhez hasonlította Zelenszkijt

A háború 68. napján továbbra is több fronton dúlnak a harcok, főként Kelet-Ukrajnában.
Cservenák Zoltán

2022. május 02. 09:33

Folytatják a civilek kimenekítését Mariupolból, Lavrov Hitlerhez hasonlította Zelenszkijt

Az ukrán kormány hétfőn, helyi idő szerint reggel 8 óra körül folytatja az emberek evakuálását Mariupolból – közölte a mariupoli városi tanács. Vasárnap este „biztonsági okokból” szüneteltették az evakuálást.

 

Egy ukrán katona szerint egy ritka, csendes időszak után, amely lehetővé tette mintegy 100 ember evakuálását, vasárnap este ismét tűz alá vették az oroszok az Azovsztal nevű acélgyárat Mariupolban. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az ágyúzás veszélyezteti-e a kiürítés következő, hétfőn esedékes szakaszát. Az evakuálást az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága koordinálja.

 

Szlovjanszk felé támadnak az oroszok

 

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők újabb támadást kezdtek, és Szlovjanszk, a donyecki régió egyik fontos városa felé nyomulnak. A támadásra az ukránok tüzérséggel válaszoltak. Az ukrán védelmi erőket az oroszok Lyman és Szeverszk környékén igyekeznek kiszorítani a pozícióikból, annak érdekében, hogy megteremtsék a feltételeket a Szlovjanszk elleni támadáshoz – olvasható az ukránok közleményben. A CNN azt írja, egyes elemzők szerint az oroszoknak sikerült területeket megszerezniük ebben a régióban az elmúlt hét során, Lyman azonban továbbra is ukrán kézen van. A vezérkar közölte, hogy az orosz erők több várost támadtak meg a luhanszki régióban, és megpróbálták javítani pozícióikat Popasnaja városa körül.

 

Harkivet lövik az oroszok

 

Oleg Szinegubov, a regionális katonai igazgatás vezetője szerint vasárnap három ember meghalt, nyolc pedig megsebesült orosz ágyúzásban Harkiv környékén. Az orosz erők délre és nyugatra próbáltak kinyomni Izium térségéből, aminek nagy részét egy hónappal ezelőtt elfoglalták.

 

Hatalmas tüzek Belgorodban  

 

Tűz és fekete füstoszlopok láthatók az oroszországi Belgorod mellett, az ukrán határ közelében. Belgorod-régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegramon közölte, hogy tűz ütött ki a védelmi minisztérium egyik létesítményében.

 

Globális élelmiszerhiány

 

Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének adminisztrátora vasárnap azt mondta a CNN-nek, hogy Oroszország ukrajnai háborújának hatásai közé tartozik a globális élelmiszerhiány és az árak emelkedése.

 

A saját bevallásuk szerint csak „nácitlanító” oroszok külügyminisztere Hitlerhez hasonlította Zelenszkijt, majd emlékeztetett az ukrán elnök zsidó származására

 

„Érdekes” gondolatmenetet. Folyamatosan igyekszik egyfajta hősies tettként megmagyarázni az Ukrajna elleni háborút az orosz vezetés. Most épp Szergej Lavrov külügyminiszter beszélt az orosz állami propagandatévében arról, hogy a Nyugat hamisan magyarázza az orosz veszélyt Oroszország meg akarja akadályozni az atomháborút (annak ellenére, hogy atomfegyverek használatára egyedül ők utaltak), és ők csupán az orosz barát ukránok biztonságát szeretnék garantálni Kelet-Ukrajnában – vette észre a 444.hu.

 

Egyébként nincs arra történelmi bizonyíték, hogy Adolf Hitler zsidó származású lett volna.

Címlapon

mutasd mind