Folyamatosan fogy Magyarország Orbán Viktor kétharmadai alatt

A sikeresnek mondott családpolitika kudarcra van ítélve, a nálunk maradó Afrikából, Ázsiából menekülőknek köszönhetően nem csökken még rohamosabban a lakosságszám – az egész országban. Ezeket a tendenciákat a szegedi Fidesz megpróbálja úgy megmagyarázni, hogy Szeged veszít vonzerejéből.
Garai Szakács László

2023. március 21. 14:10

Folyamatosan
fogy Magyarország Orbán Viktor kétharmadai alatt

Egyetlen dolgot nem lehet teljes egészében a Fidesz nyakába varrni, minden másról egyébként valójában Orbán Viktor és kormánya tehet az országos népességfogyással kapcsolatosan. A koronavírus-járvány miatti halálozási adatok kapcsán nem lehet rájuk mutogatni, mondván, a sokszor dilettáns, nyunyókás hozzáállás miatt hunyt el mindenki. Bár az tény, lakosságarányosan nem nagyon lehetünk büszkék a covid alatti halálozási adatainkra.

 

A külföldön munkát vállaló, ott egzisztenciát teremtő honfitársaink hiánya viszont egyértelműen a Fidesz, Orbán Viktor rovásukra írható. Megírtuk azt is többször is, hogy soha ennyire nem volt alacsony a születésszám, mint tavaly. Az is teljesen egyértelműen látszik, hogy a családtámogatásnak látszó családtámogatások valójában nem azokat támogatják, akiket valóban támogatni kellene.

 

 

A föntiek azért „jöttek elő” újra, mert a szegedi Fidesz a Szegedmán cikksorozatban próbálja bebizonyítani, hogy Szeged szerintük elvesztette vonzerejét. Ezt ők egyetlen statisztikai adat alapján állapítják meg, kevesebben laknak a megyeszékhelyen, mint nyolc évvel korábban, és hogy ez a szám lassan, folyamatosan csökken.

 

És közben saját hozzá nem értésükre is roppant büszkék, ugyanis azt írják: „a drasztikus csökkenés időpontjának kezdete pedig pontosan egybeesik számos környező település fordulópontjával, amelyek elnéptelenedés helyett jelentős növekedésnek indultak.” A két jelzővel, a drasztikussal meg a jelentőssel fölösleges foglalkozni, a társadalomföldrajzi megállapítással viszont már érdemes.

 

Ugyanis ebben a Fidesz szerint vonzerejét veszítő városban valamiért mégis magasak az ingatlanárak, a telekárak, mégis egyre drágábbak az albérletek. Egy „haldokló” városban ezek az árak nőnek? A fideszesek kedvéért válaszolom meg a kérdésemet: nem.

 

 

Azon sem nagyon lehet csodálkozni, hogy a falusi csokot nem Makkosházon veszik igénybe az odaköltözők. És ha már falu: ezek a Szeged környéki települések azért kezdhettek el növekedni, mert a Fidesz amit csak tudott, a kistelepüléseknek megígért, odaadott. A négy kétharmadot nem a legyek, hanem a kistelepüléseken élők hordták össze. És ezek a Szeged környéki kistelepüléseken élők igazából egy dolgot csinálnak a Szeged környéki kistelepüléseken: alszanak. Nem véletlenül zsúfolt minden reggel és aztán délután a munkaidő lejárta után is az összes Szegedre vezető út. A Szegedma cikkében szereplő kistelepülések – Röszke, Tiszasziget, Újszentiván, Zákányszék, Sándorfalva, Mórahalom, Algyő, Szatymaz, Domaszék, Deszk, Zsombó – lakosságának jelentős része valójában Szegeden él: ide jár be dolgozni, legalább az egyik szülő, ide járnak be vásárolni, művelődni. És ez teljesen normális, hétköznapi dolog. Ugyanezek a folyamatok ugyanígy lejátszódtak korábban Budapest körül, és lejátszódnak más megyeszékhelyek körül is. Azok is folyamatosan veszítenek a vonzerejükből?

 

Következő cikkünkben megnézzük, a többi megyeszékhely körül milyen folyamatok játszódnak le, egyúttal megkérdezzük ezeket az önkormányzatokat, hogyan értekelik a Fidesz kormányzás alatt lejátszódó demográfiai változásokat, vonzerejüket veszített településekként tekintenek-e saját magukra.

Címlapon

mutasd mind