Folyamatosan egyeztet az árstopok kivezetéséről a kormánnyal Parragh László

Hogy pontosan kivel, nem árulta el.
Kékes Viktória

2023. január 18. 09:28

Folyamatosan egyeztet az árstopok kivezetéséről a kormánnyal Parragh László

„Az árstop bevezetése az élelmiszeráraknál a társadalom alsó harmadának megélhetését támogatta, ilyen értelemben az helyes volt, de ez tartósan nem maradhat meg, mert a piacgazdaság alapjait elodázza. Kell egy pillanat, amikor ennek a kivezetése megtörténik - mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Parragh László.

 

Azt, hogy Magyarországon drágult a legnagyobb mértékben az élelmiszer, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az árfolyammal (mert az élelmiszerhez szükséges alapanyagok jórésze importból érkezik) és a hazai élelmiszeripar gyenge termelékenységével magyarázta.

 

Parragh szakmailag elképzelhetőnek tartja, hogy fokozatosan vezetnék ki az árstopot. 

 

„Én nem rejtem véka alá, hogy a kormánnyal folyamatosan egyeztetünk, hiszen ez a dolgunk. Egyeztetünk az árstop szabályozásáról, annak életszerűségéről és betarthatóságáról, illetve a kivezetés lehetőségeiről”.

 

Azt viszont nem árulta el, hogy a kormány részéről kivel egyeztet, szerinte „mindenki ki tudja találni, hiszen itt agráriumról, és makrogazdaságról van szó.”

 

 

Az RTL Híradó közben arról készítette riportot, hogy hiába a készletezési rendelet, továbbra is hiány van az árstopos termékekből a boltok egy részében. (Három hete jelent meg a rendelet, miszerint a hatósági áras termékekből duplázniuk kell a készleteiket a kereskedőknek.) A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint nem egyértelmű a rendelet, amelyben csak annyi szerepel: „szükség esetén”. A Szövetség a rendelet pontosítását kérte a kormánytól, amíg ez nem történik meg, szerintük kevés boltban tartanak majd több árstopos terméket. 

 

Nagy István agrárminiszter az Indexnek kedden azt mondta, hatósági árak nélkül 30 százalékkal többet költenének élelmiszerre a legszegényebbek. A GKI szerint a miniszter téved: Molnár László állítja, a legszegényebbek is az elnyomorodás felé tartanak, hiszen a hatósági áras termékeken elszenvedett veszteségeket más termékek árának emelésével próbálják kompenzálni a kereskedők.