Folyamatos Mariupol kiürítése, Izrael zokon vette, hogy Lavrov Hitlerhez hasonlította Zelenszkijt

Mariupol polgármesterének tanácsadója elmondta, hogy megkezdődött a város lakóinak kimenekítése. Úgy tűnik azonban, hogy az evakuálás nagyon lassan halad.
Cservenák Zoltán

2022. május 02. 14:29

Folyamatos Mariupol kiürítése, Izrael zokon vette, hogy Lavrov Hitlerhez hasonlította Zelenszkijt

A buszok elhagyták Mariupolt. Az előzetes megállapodás szerint Mangush és Bergyanszk faluban buszok veszik fel az embereket – ezt mondta Petro Andriuscsenko, hozzátéve, hogy az emberek saját járművel csatlakozhatnak az oszlophoz. Andriuscsenko hozzátette:

 

„Reméljük, hogy több ezer mariupoli lakosunk, akik elakadtak a Mariupolból Zaporizzsja felé vezető úton..., ma este vagy holnap reggel eljutnak Zaporizzsjába.”

 

Mariupol városi tanácsa közölte, hogy a buszok még nem értek el a fő gyülekezési ponthoz – egy bevásárlóközponthoz a város északnyugati szélén. Vasárnap délutánra az ostromlott városból is kiürítést terveztek, de ez nem történt meg. Ez az általános evakuálás nem ugyanaz, mint az Azovsztal acélműben rekedt civilek kimenekítése.

 

Izrael megharagudott

 

Az orosz külügyér, Szergej Lavrov azt állította, hogy Adolf Hitler zsidó származású volt, amin felháborodott az izraeli kormány.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a hétvégén kijelentette, Adolf Hitler náci diktátorban „zsidó vér volt”. Lavrov ezt annak kapcsán mondta, hogy Volodomir Zelenszkijt zsidó származása miatt is Hitlerhez hasonlította. Lavrovék a háború kezdete óta ragaszkodnak ahhoz a narratívához, miszerint Oroszország csak nácitlanítani

 

„Lavrov külügyminiszter kijelentései egyszerre megbocsáthatatlan és felháborító kijelentések, valamint szörnyű történelmi tévedés” 

 

– mondta Jair Lapid izraeli külügyminiszter.

 

„A zsidók nem gyilkolták meg magukat a holokausztban. A zsidókkal szembeni rasszizmus legalacsonyabb szintje az, ha magukat a zsidókat vádolják antiszemitizmussal.”

 

Lavrov vasárnap az olasz televízióban nyilatkozott, megismételve Oroszország azon állítását, hogy Ukrajna inváziója az ország „náctalanítását” célozza.

 

5 és félmillió menekült

 

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb adatai szerint az orosz invázió február végi kezdete óta legalább 5,5 millió ember menekült el Ukrajnából. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb jelentése szerint az 5 millió 563 ezer 959 regisztrált menekült mellett legalább 7,7 millió ember kényszerült elhagyni otthonát Ukrajnában.

 

(fotó: Alexander Ermochenko)