Folyamatos a drágulás: nyolcvan forintos tojásárnál sokan meggondolnák már, hogy inkább mást egyenek

Akár 80 forintba is kerülhet egy darab tojás: az orosz–ukrán háború, a takarmányárak, és a madárinfluenza sem kíméli az árakat. Mi magyarok jellemzően sok tojást eszünk, de emiatt az is lehet, hogy sokan változtatnak majd a szokásaikon.
Folyamatos a drágulás: nyolcvan forintos tojásárnál sokan meggondolnák már, hogy inkább mást egyenek

A Szeged Televízió a napokban még azt tapasztalta, hogy a magas árak ellenére is nagy a forgalom a Mars téri tojásárusoknál. A húsvét igencsak megdrágította a tojást is, akkor 10 darab 588 forintba került. Az azóta eltelt egy hónap alatt újabb 15 százalékkal lett magasabb az ár a KSH adatai szerint. Ehhez az áremelkedéshez a takarmányárak, a most tomboló madárinfluenza, és a háború is hozzájárul.  

 

„Nyilvánvalóan a tojás egy alapvető élelmiszer, ami szükséges nagyon sok ételhez, ezért ugyanúgy viszik az emberek. Az ára takarmányáraktól, meg egyéb összetevőktől függően növekedett. Most még ráadásul a madárinfluenza is közbeszólt, elég sok állatot vágtak le emiatt, ez is hagy valamilyen űrt maga után”

 

– mondta Mellár Tibor, a Kondorosi Tojás boltvezetője.  

 

A termelők úgy látják, ebben a piaci környezetben az önköltségi szint közelében, vagy az alatt működnek. Ha pedig a költségeik tovább nőnek, és azt nem tudják az eladási ár emelésével kompenzálni, akkor akár fel is hagyhatnak a tevékenységgel. A magyarok sok tojást fogyasztanak, átlagosan évente 243 darabot. Ezt a Szeged TV által megkérdezett szegediek is alátámasztották. De volt olyan is, aki, ha a tojás ára elérné 80 forintot, már elgondolkodna, hogy megvegye-e.  

 

„Akkor az ember átalakítja a szokásait, egyelőre nagyon sokat sütök, unokáim vannak, és nagyon szeretik a piskótás dolgokat, úgyhogy én elég sok tojást használok, hetente húszat-harmincat legalább”

 

– mondta egy nagymama a tévé riporterének a Mars téren.  

 

„Ha nagyon muszáj megvenni, akkor megvesszük. Nincs más”

 

– hangzott el egy másik vélemény a piacon.

 

„Még ez az 55 forint elfogadható ár. Hát reméljük, hogy nem lesz 80 forint”

 

– reménykedett egy másik vásárló.

 

Az elmúlt hetekben, hasonlóan Spanyolországhoz és Franciaországhoz, Magyarországon is felütötte a fejét a madárinfluenza. Csongrád-Csanád megyében is találtak fertőzött területeket. Emiatt életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.  

 

„Sajnos a közvetett kár is nagyon jelentős, kétmillió körüli madár érintett már a járványban. Ezeknek az értéke, ezeknek a kiesése is jelentős, milliárdos nagyságrendű kárt okoz, de sajnos nagyon komoly a közvetett károkozás is. A termeléskiesés miatt, illetve a korlátozásokkal Magyarországon maradó áruknak a kiesése miatt”

 

– nyilatkozta Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos.

 

A szakemberek úgy látják, hogy az áremelkedés ellenére a tojás még most is olcsónak számít. Így szinte biztosra veszik, hogy az árak a következő hónapokban tovább nőnek majd, a legkritikusabb időszak szeptember-októberben jöhet. Ekkora derül ki ugyanis, hogy miként alakulnak a búza-, a kukorica- és a fehérjehordozó-árak.