Folyadékba mártott testekből nyílt szabadtéri tárlat a Wagner-udvarban – Elstartolt a SzegedArt

Az idén nyáron már negyedik alkalommal kerülnek ki Szeged legszebb tereire, romantikus udvaraira képzőművészek alkotásai. Brzózka Marek szobrász szabadtéri kiállításának megnyitójával szombat délután kezdetét vette a SzegedArt rendezvénysorozat.

2019. június 29. 21:47

Popovics Lőrinc és Bánvölgyi László szegedi szobrászművészek után az idén Brzózka Marek több mint egy tucat alkotásaiból nyílt kiállítás ma délután a Wagner-udvarban.

A tárlat megnyitásával elstartolt az idén már negyedik évadába lépett SzegedArt.

– Négy év után már elmondhatjuk, hogy az állandóság és folyamatos megújulás jellemzi Szeged legfiatalabb művészeti fesztiválját – mondta köszöntőjében Németh István, az eseménysorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

Elmondta, a már megszokott programok közül az idén is megrendezik a tavaly nagy sikert aratott Utcazene fesztivált, amelynek keretében 12 helyszínen összesen 130 zenész lép majd fel, szombat esténként pedig folytatódik a szabadtéri hangversenyek sorozata a Klauzál téren, és most is lesz szabadtéri karikatúra kiállítás a Kárász utcán.

Németh István tárlat- és rendezvénysorozat-nyitás közben. Fotók: Szabó Luca

Az idei év nagy meglepetése az a kiállítás lesz, amely augusztus elejétől a belvárosban egy hónapon át Máté Bence világhírű természetfotós képeit mutatja be: 15 paravánon összesen 632 fotót láthatnak majd az érdeklődők.

A vándorkiállítás keretében hozzánk érkező alkotásokat összesen 70 ezer LED-lámpa világítja majd meg esténként.

Most először vonják be a Mars téri piacot a fesztivál programjába: MarsArt néven augusztus 25-én, vasárnap késő délután zöldség- és gyümölcsárusok helyett különböző művészeti ágak – képzőművészet, irodalom, bábszínház, tánc – képviselői kínálják majd alkotásaikat, műsoraikat.

A Wagner-udvarban ma megnyílt kiállításon több mint egy tucat műalkotást láthatnak a szegediek és a város vendégei.

A tárlatot megnyitó Diószegi Szabó Pál költő kiemelte, a szabadtéri kiállításon látható összes alkotás valamilyen módon a vízhez kötődik. Az acélszobrok mindegyike folyadékba mártott testeket ábrázol, az udvar a fémből született impresszionizmusnak ad otthont ezen a nyáron.

A kiállítás megnyitását követően este 7 órától a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar adott térzenét a Klauzál téren.

rag

Nyitóképünkre kattintva megnézheti fotógalériánkat az eseményről.