Földünket óvnák a könyvtárosok is: fát ültetnek és biciklitúrákat szerveznek

A fenntarthatóságot és a klímavédelmet helyezi középpontba idén az Országos Könyvtári Napok. A Somogyi-könyvtár október első hetében a megye 33 településének 51 intézményben várja programokkal az érdeklődőket. Az előadások mellett biciklitúrákat szerveznek és 18 helyen könyvtárfát is ültetnek.

2019. szeptember 26. 16:13

Földünket óvnák a könyvtárosok is: fát ültetnek és biciklitúrákat szerveznek

A Könyves vasárnapon, október 6-án a Boszorkányszigeten tartott „mesés erdőfürdőzésre” indulhatnak vállalkozó kedvű vendégek. A Dóm téri könyvtárban idén is árusítanak használt és régi könyveket, a beiratkozók pedig kedvezményesen kapnak fél évre szóló olvasójegyet.

– A könyvtárak az emberért – felelősségünk a Földért címmel hirdette meg az Országos Könyvtári Napok idei programját az Informatikai és Könyvtári Szövetség – mondta Sikaláné Sánta Ildikó a könyvtár igazgatója a szegedi programokról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Somogyi-Könyvtár Csongrád megyében 155, Szegeden 100 programot szervez a szeptember 30-tól október 6-ig tartó rendezvénysorozat keretében.

A bibliotéka Dóm téri központi épületében Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem éghajlattani és tájföldrajzi tanszékének oktatója október 3-án a klímaváltozás és az extrém időjárás kapcsolatáról tart előadást.

Tóth Andi, a Dobd ki a szemetest! – Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyv szerzője a háztartásokban alkalmazható módszereket ajánl az érdeklődők figyelmébe.

A Gyermekkönyvtár ökonapján, október 5-én pedig családi játék keretében mutatják be, hogyan lehet egészségesebben, takarékosabban, kevesebb szemetet termelve élni.

A tizenhárom szegedi fiókkönyvtárban szó esik majd a felelős állattartásról, a környezettudatos kiskertművelésről és az ökotudatos öltözködésről is.

Csillag téri fiókkönyvtárának látogatói A Tűz és Levegő csodái címmel E. Somogyi Andrea vezetésével ismerkedhetnek a selyemfestéssel. Tápén gyékénybemutatót rendeznek, s apró gyékénytárgyak készítésére is várják a családokat.

A Stefánia Fiókkönyvtár-klubban Rokonaink végveszélyben – interaktív előadás játékokkal, videókkal címmel iskolásoknak beszélnek arról, hogyan befolyásoljuk távoli főemlős rokonaink életét.

A felelős állattartásra nevelésről, gondoskodásról, állatszeretetre szoktatásról Dorozsmán hallhatnak az érdeklődők. A téma előadója Szilágyi Péter újságíró, vadász, aki utazásairól, vadászkalandjairól is tart külön élménybeszámolót.

Biokertészekbeszélnek a környezettudatos kiskertművelésről a Francia utcai fiókkönyvtárban.

Az ökotudatos öltözködés és ruhacsere gyakorlatáról pedig a Stefánia Fiókkönyvtár-klub vendégei hallhatnak bővebben.

A programok közül most sem hiányozhatnak az író-olvasó találkozók:

többek között Réti Lászlóval, több közkedvelt krimi szerzőjével és Tavi Katával, a Sulijegyzetek népszerű írójával beszélgethetnek a látogatók.

Október első napján a tíz éve elhunyt Bárdi Sándor szegedi énekművészre, tanárra emlékeznek, a művész-pedagógus életét és munkásságát személyes hangulatú zenés beszélgetés keretében elevenítik fel.

A hiány eszménye címmel október 2-tól láthatók a könyvtár főépületében Darázs József szegedi festőművész a természeti mítoszokhoz és a népművészet egyetemesebb világfelfogásához kapcsolódó alkotásai.

Képeink illusztrációk.