Földön, vízen, levegőben: vasárnap is nagy siker volt a rakparti parti

A Szeged International Airshow, a CE CUP Hőlégballon Közép-Európa kupa és az Airport Szeged két napon át gondoskodott látványosságokról a Huszár Mátyás rakparton. Újra sokan mentek ki Vári Gyula légi bemutatójáért.

2020. augusztus 09. 20:36

Kattinson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél vasárnapi képriportját!

A szombat estéhez hasonlóan vasárnap is rengetegen látogattak ki a Huszár Mátyás rakpartra, hogy élvezzék a jó időt, a víz közelségét, és persze a sok programot, amelyek többsége ezúttal is a repüléshez kötődött. Ilyen volt például az a hőlégballon-bemutató, amely segítségével az érdeklődők megismerkedhettek ennek az egyszerűnek tűnő közlekedési eszköznek az alkatrészeivel. A több száz méteres magasság helyett most a földön próbálhattuk ki, milyen egy hőlégballon kosarában állni. Aki akart, megismerkedhetett a technikával, hogy és miként kell beszállni, elhelyezkedni és kezelni az égőt. A hatás kedvéért néha hatalmas lángnyelveket is lövelltek a levegőbe.

Közben a kicsiknek lufikat hajtogattak, akik pedig inkább a szellemi sportoknak szeretnek hódolni, kipróbálhatták az óriássakkot. Egy vitorlázórepülő pilótafülkéjébe is be lehetett ülni: sok gyerek élt a lehetőséggel. Sokan ücsörögtek a rakpart lépcsőin már ekkor, többek között itt hangolt a fellépésre a Terebes Zenekar is. Előttük színpadra léptek többek között Vidovenyecz Andrea kis táncosai, és a Délikert Napsugár Táncegyüttes tagjai is.

Ekkor már sokan kémlelték az eget, hiszen a program szerint fél 7-től Vári Gyula a háromszoros RIAT-győztes vadász- és műrepülőpilóta Jak–52-esével tartott újra bemutatót. Kis késéssel el is kezdte gyakorlatát, amely teljesen más volt, mint amit szombaton láthatott tőle a közönség. Most is sokan nézték kishajókból és az úszóházakról a produkciót, hiszen a pilóta a Tisza vonalát követve mutatta be káprázatos orsóit, emelkedéseit és zuhanásait. A légi bemutató után a szombatihoz hasonló vastapssal köszöntötte a közönség Vári Gyulát.