Fizetős szolgáltatás válthatja a kórházi elfekvőket Pintér javaslata szerint

Arról, hogy mennyit kell majd fizetni az ellátásért egyelőre nincs szó. A Magyar Orvosi Kamara elnöke arra figyelmeztet, annak is megvan a veszélye, hogy a rendszerből kikerülők nem kapnak megfelelő ellátást, és nem lesz elég pénzük az ápolásuk finanszírozására. A változás 5-6000 embert érinthet.
Kékes Viktória

2022. november 21. 10:36

Fizetős szolgáltatás válthatja a kórházi elfekvőket Pintér javaslata szerint

A kórházak helyett a szociális ellátórendszerre bízná Pintér Sándor belügyminiszter azokat a betegeket, akik ugyan tartós ápolásra szorulnak, de már nincs szükségük kórházi szintű ellátásra. Ők a kórházi ápolási osztályokról (köznapi nevén elfekvő) az ún. szakápolási központokhoz kerülnének.

 

Ezért az ellátásért azonban fizetni kell majd, de hogy mennyit, arról nincs szó a törvényjavaslatban.

 

Egyelőre azt sem tudni, hol lesznek ezek a központok. Az RTL Híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint évente 5-6000 ember ellátásáról van szó. Dózsa Csaba szerint a változtatással el lehetne érni, hogy szakszerű és az ápolási igényüknek megfelelő ellátást kapjanak a betegek.

 

Ehhez viszont a szociális otthonok fejlesztésére és több ápolóra is szükség van.

 

(Most viszont nem hogy fejlesztések történnének, a szociális otthonok többsége a fennmaradásért küzd a brutális infláció és az elszabadult rezsiárak miatt, és mintegy 30 ezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből – a szerk.)

 

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a hvg-nek adott interjúban arra figyelmeztet: annak is megvan a veszélye, hogy a rendszerből kikerülők nem kapnak megfelelő ellátást, és nem lesz elég pénzük az ápolásuk finanszírozására. Kincses Gyula szerint kérdés, hogy a szociális hálózat képes lesz-e ellátni a megnövekedett igényeket.