Fizessenek a szennyezők! – Brandt István olvasói levele

Szegedi Tükör

2022. november 27. 15:48

Fizessenek a szennyezők! – Brandt
István olvasói levele

Levelet kaptam Kausea Natanótól. Kausea Natano jelenleg Tuvalu miniszterelnöke. Ha valaki nem tudná, hogy hol van Tuvalu, ne keseredjen el, mert nem szerepel a gimnáziumi földrajztananyagban. Régebben sem szerepelt.

 

Tuvalu a világ negyedik legkisebb országa, 26 négyzetkilométer (Szeged területe ennek a 11-szerese, 281 négyzetkilométer), a csendes-óceáni sziget Ausztráliához viszonylag közel, „mindössze” 3998 kilométerre fekszik. De nem is ez az érdekes. Hanem az, hogy Tuvalu legmagasabb pontja körülbelül 5 méterrel van a tengerszint felett. Most még... Ezért írta levelében Kausea Natano, hogy „Hazánk süllyed! Hazám lehet az egyik első nemzet, amely a klímaváltozás miatt lekerül a térképről. De nem adjuk fel. Harcolni fogunk!”

 

Nem lesz könnyű dolguk a tuvaluiaknak, mert a tengerszint emelkedése nem rajtuk múlik. Ezért, amellett hogy levelet írt a miniszterelnök, aláírásgyűjtésbe is kezdett szigete megmentése érdekében, és felszólalt a COP 27 környezetvédelmi konferencián, amelyen részt vettek a világ vezető hatalmainak kormányfői.

 

„Eljött az idő, hogy békét kössünk a bolygóval. A sebezhető nemzetek számára biztosítsanak forrást ahhoz, hogy megbirkózzanak az éghajlati katasztrófák okozta veszteségekkel és károkkal. Fizessenek a szennyezők! Ha meg tudjuk menteni a szigeteinket, megmenthetjük a világot. A világ olaj-, gáz- és szénfüggősége azzal fenyeget, hogy – centiméterről centiméterre – elnyeli földjeinket az egyre melegedő óceán” – hangsúlyozta felszólalásában a tuvalui miniszterelnök.

 

Ez nemcsak a tuvaluiak ügye, hanem a miénk is. Komoly tanulmányok szólnak arról, hogy mit kellene tennie Magyarországnak a zöld átállás érdekében.

 

És mit teszünk?

  • Törvényt hoz a fideszes többség, hogy akár a természetvédelmi területeken is kivághatóak a fák, még tarvágással is.
  • Értelmetlenné tette a kormány, hogy a háztartások által megtermelt napenergiát visszatáplálják a családok az országos hálózatba.
  • Különadóval adóztatja meg a kormány a napelemeket.
  • Akadályozza a kormány a szélerőművek telepítését.
  • Leállította a kormány a panelfelújítási programot.
  • Tizenkét éve nincs normális program a lakások energiahatékonnyá tételére, hőszigetelésére.

 

Ha már a tuvaluiak nem érdekelnek senkit, legalább bennünket, magyarokat érdekeljen a saját jövőnk, ha már a kormány nem foglalkozik vele. Mert gondolom, hogy az már mindenki számára világos: a jövő vagy zöld lesz, vagy semmilyen.

 

Brandt István

 

Nyitóképünkön Simon Kofe, Tuvalu külügyminisztere az ENSZ klímacsúcs résztvevőinek így üzent otthonról: országát hamarosan ellepi a víz