„Fizessenek a gazdagok” – Botka Lászlót idézte az ellenzéki Jámbor András a parlamentben

Szeged polgármestere még 5 évvel ezelőtt használta ezt a szlogent a miniszterelnök-jelölti kampányában, ami most, a 2023-as költségvetés kapcsán újra előkerült az Országgyűlésben.
Kovács M. Norbert

2022. június 13. 20:45

„Fizessenek a gazdagok” – Botka Lászlót idézte az ellenzéki Jámbor András a parlamentben

Botka László szegedi polgármester 2017-es miniszterelnök-jelölti kampányának szlogenjét hozta be a parlamentbe Jámbor András

 

írja a Telex. A Párbeszéd politikusa napirend előtti felszólalásában a Bokros-csomag mintájára Orbán-csomagnak nevezte el a 2023-as költségvetési tervezetet, amit Varga Mihály pénzügyminiszter múlt héten nyújtott át Kövér László házelnöknek, és amit Jámbor „az orbáni megszorítások költségvetésének” nevezett.

 

Az ellenzéki politikus egyetért azzal, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a nagycégeknek többet kell beleadnia a közösbe.

 

„Csak én önökkel szemben bátran ki merem mondani: fizessenek a gazdagok”

 

– mondta Jámbor, Botka László régi kampányszlogenjét idézve.

 

2017-ben Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként használta a „Fizessenek a gazdagok”-szlogent, amiről nemrég a Partizánnak adott interjújában azt mondta, hogy szerinte a választók és az MSZP-tagság megértette a szlogent, a pártvezetés azonban megijedt tőle, és a szövetséges pártok sem fogadták jól, végül pedig részben ez vezetett oda, hogy Botka László 2017 októberében visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől.

 

Jámbor András most arról beszélt, hogy ő minden olyan különadóval egyetért, ami a nagycégeket érinti, viszont „a fogyasztás helyett a vagyont, a munka helyett a tőkét” kellene szerinte megadóztatni. 

 

Leginkább azokat, akik elbírják a válság és az Orbán-csomag súlyát: a nagy ingatlankezelőket, a kaszinókat, a végrehajtókat, „adózzon Garancsi, Mészáros, Tiborcz”

 

– idézi a politikust a Telex.

 

A Párbeszéd józsefvárosi képviselője szerint a költségvetési tervezetben jóval nagyobb arányban vár bevételeket a kormány például az áfából, és kisebb terheket tesznek a nagyvállalatokra. Jámbor úgy látja, 

 

a kormány válságról válságra evickél, öntik a pénzt a cégekbe, miközben az elmúlt években jelentősen meggyengítették a dolgozók jogait és az állami szabályozó hivatalok működését.

 

Rétvári Bence szerint nagyon szép neomarxista szöveget mondott Jámbor, csakhogy 

 

Gyurcsány Ferenc kormánya a legdurvább neoliberális lépéseket tette meg 2010 előtt 

 

– idézi a lap a kormánypárti politikust.

 

A Belügyminisztérium államtitkára a Gyurcsány-kártyát kijátszva arról beszélt, hogy a volt szocialista miniszterelnök válságkezelése hét százalékos gazdasági visszaeséshez vezetett annak idején. Ezzel szemben szerinte 

 

az orbáni válságkezelés 7,1 százalékos gazdasági növekedést hozott tavaly. 

 

Azt is mondta Rétvári, hogy 

 

az ellenzék valójában a bankok érdekeit védi, amikor azt mondja, hogy nincs olyan, hogy extraprofit. Jobb lenne szerinte az emberek érdekében beszélni és nem az emberek érdeke ellenében.

 

(Nyitókép: Fotó: MTI/Illyés Tibor)