Fizessenek a gazdagok: a Kúria is Karácsonynak adott igazat a Tiborcz-adóról

A budapesti főpolgármester továbbra is megadóztatná a leggazdagabbakat.
Cservenák Zoltán

2022. május 12. 08:18

Fizessenek a gazdagok: a Kúria is Karácsonynak adott igazat a Tiborcz-adóról

„Fizessenek a gazdagok!” 

 

– újra és újra előkerül az elképzelés, amit néhány éve Botka László szegedi polgármester vállalt fel először országos politikai szinten. Az elültetett mag azóta szárba szökkent, Karácsony Gergely kampányában a Tiborcz-adó épp ezt a célt szolgálta: 

 

a leggazdagabbak igenis járuljanak hozzá többel a közös kasszához, arányaiban ne ugyanannyival, mint a nélkülözők. Van egy bizonyos szint ugyanis, ami fölött nem az motiválja az embert a további vagyonszerzésben, hogy mennyit kell adóznia vagy sem. 

 

Karácsony Tiborcz-adónak elnevezett elképzelése szerint a leggazdagabb 1 százalék fizetne magasabb adót, ugyanakkor Tiborcz István beperelte a politikust, mondván nem közszereplő, róla ugyan ne nevezzen el senki ilyen adót. A bíróság először Karácsonynak adott igazat, másodfokon azonban azt mondta, hogy Tiborcz nem közszereplő, hiába a miniszterelnök veje.

 

A Kúria most viszont végleg kimondta, hogy Tiborcz Istvánról el lehet nevezni ilyen adót, pontosabban Tiborcz István nem tudta bebizonyítani, hogy nem közszereplő. Az egész ügy természetesen pusztán jogászkodás, hiszen hogy ne lenne közszereplő az, aki a miniszterelnök vejeként több tízmilliárdnyi közbeszerzésen gazdagszik meg, a köz számára fontos ügyletekben vesz  részt, közpénzt kap, épp akkor, amikor a miniszterelnök lányával jár, elveszi feleségül, majd családot alapít vele. De hagyjuk a Tiborcz-hisztit, a lényeg, hogy Karácsony szerdán azt mondta, 

 

„a magyar társadalom legfelső 1 százalékát, amelynek bőven telik rá, meg kellene adóztatni. Ezért lenne szükség Tiborcz-adóra, aminek a budapesti bevezetéséről – a választási ígéretemhez híven – továbbra sem tettem le. A Kúria döntése nyomán folytatom az egyeztetéseket a kerületekkel és ha a jogszabályok lehetővé teszik, akkor be fogjuk vezetni”.