Finnországba ment a Partizán, megnézni, mitől működik jól az ottani oktatási rendszer

„Finnország nem engedheti meg magának, hogy bárkit elveszítsen” – ez talán a legfontosabb motiváció, ami létrehozta a finn oktatási rendszert a 60-as években.
Cservenák Zoltán

2022. december 04. 12:07

Finnországba ment a Partizán, megnézni, mitől működik jól az ottani oktatási rendszer

Esélyegyenlőség, egyenjogúság – ez a finn oktatási rendszer alapja. Ezért az állam finanszírozza, de a helyi sajátosságok jobb ismerete miatt az önkormányzatokra bízza az oktatás megszervezését. Az országban alig vannak magániskolák, a gazdagok is ugyanoda járatják a gyerekeiket, ahová a kevésbé tehetősek. Egészen egyszerűen azért, mert az állami fenntartású iskolák jók. A finnek azt mondják, azért is figyelnek ennyire az egyenjogúságra és az esélyegyenlőségre, hogy ne a szülők anyagi helyzetén múljon a tehetség kibontakozása.

 

Mindez úgy fenntartható, hogy a 60-as években kialakított rendszert minden párt jobb oldalól baloldalig támogatja, az oktatási rendszer alapjait politikai konszenzus övezi és védi.

 

Finnországban alapvető jog a sztrájkolás a tanároknak is, tavaly éltek is a lehetőséggel. Magasabb fizetést követeltek, amit meg is kaptak. A sztrájk idejére nem volt minimumszolgáltatás, bezárták az iskolákat – derül ki a Partizán legújabb videójából.

 

Gulyás Márton interjút készített Li Sigrid Andersson finn oktatási miniszterrel, aki azt mondta, Finnország nagyon szegény volt néhány évtizeddel ezelőtt, és mivel a fán kívül nincsenek erőforrásaik, az emberi erőforrásba fektettek. A miniszter hozzátette: az oktatási rendszernek köszönhető, hogy Finnország ma ott tart, ahol: Európa és a világ egyik legélhetőbb, legtehetősebb állama.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind