Financial Times: az uniós vezetők közül Orbán Putyin legjobb barátja, vezetése sokban hasonlít az orosz elnök uralmára

Az FT szerint az Európai Uniónak nincs más választása, mint növelni a nyomást az Orbán-kormányon.
Kékes Viktória

2022. április 05. 09:37

Financial Times: az uniós vezetők közül Orbán Putyin legjobb barátja, vezetése sokban hasonlít az orosz elnök uralmára

A 444.hu szemlézte a Financial Times vezércikkét, amiben a vasárnapi választásokról írnak. E szerint a Fidesz győzelme „sok reményt szertefoszlatott”, bár azt ők is hozzáteszik, hogy a körülmények „mélységesen igazságtalanok voltak” a kormány média feletti uralma miatt.

 

A cikk kiemeli, hogy a választási eredmény most azért különösen érdekes, mert azt „még élesebb megvilágításba helyezte Putyin Ukrajna ellen indított háborúja.”

 

„Az uniós vezetők közül Orbán Putyin legjobb barátja. Vezetése sokban emlékeztet az orosz elnök uralmára: a kihívók ellen tervezett, nyitottnak tűnő választási rendszer, a rezsim barátainak alattomos meggazdagodása és az irredentizmus szele Orbán politikájában a környező országok magyar ajkú lakossága felé.”

 

A cikkben szóba kerül az is, hogy a múlt héten elmaradt a visegrádi négyek védelmi minisztereinek találkozója, mert azt a résztvevők –Magyarországon kívül – mind lemondták.

 

„Uniós szinten kell fokozni a nyomást. Orbán választási győzelme azt tükrözi, hogy eddig túlságosan könnyen ment az illiberális demokrácia felé vezető út, közben megtömte a bíróságokat, kiszorította a független médiát és az tudományos, oktatási intézményeket, és számos barátja meggazdagodott – részben az EU által finanszírozott támogatásokból” – írják.

 

A cikk írója szerint a választási eredmény ugyanakkor nem ad Orbán számára felhatalmazást „sem a liberális demokrácia további leépítésére, sem pedig az uniós tagság alapjául szolgáló kötelezettségvállalások figyelmen kívül hagyására”. Ebből következik, hogy az unió számára nem marad más út, mint „fokozni a nyomást, különösen a pénz visszatartására és a korrupció kivizsgálására”.

Vélemények

mutasd mind