Figaro itt, Figaro ott és Figaro a Belvárosi Moziban is

Gioachino Rossini vígoperájával folytatódik a londoni Royal Opera House legújabb mozis évadának műsora szombaton este a Belvárosi Moziban. A sevillai borbély már az évad negyedik előadása, amit Szegeden is látható. A közvetítést eredeti olasz nyelven, angol nyelvű felirattal vetítik.
Rafai Gábor

2023. március 17. 12:40

Figaro itt, Figaro ott és Figaro a
Belvárosi Moziban is

A darabot, amit a szerző saját bevallása szerint mindössze tizenhárom nap alatt írt, 1816. február 20-án mutatták be. A téma olyan népszerű volt a tizennyolcadik század végén, hogy legalább négyen – közöttük Mozart – is feldolgozták. 

 

Rossini kétfelvonásos darabját sokáig a vígopera legkiemelkedőbb darabjának tartották. Az opera népszerűsége több mint kétszáz éve töretlen. A mű egyes részleteinek ismertsége pedig mára túlmutat az operabarátok körén: például Figaro világhírű belépője több filmben és rajzfilmben is felbukkan. 

 

A Cesare Sterbini által írt szövegkönyv története szerint, amikor Rosina beleszeret a titokzatos fiatal udvarlóba, Lindoróba, minden ravaszságát – és a helyi fodrász segítségét is – be kell vetnie, hogy kijátssza számító gyámját, Dr. Bartolót. 

 

Szívet melengető szerenádok, nevetséges beöltözések és hiábavaló happy end várás jellemzik az opera hangulatát. 

 

Gioachino Rossini vígoperája fergetegesen szórakoztató a borbély Figaro belépőjétől kezdve Rosina fergeteges kavatináján keresztül az opera befejezéséig, amely a „Figaro!” felkiáltással zárul.

 

Rafael Payare karmester ezúttal debütál az operaházban, a közkedvelt opera szereplőgárda pedig parádés: 

  • Rosina: Aigul Akhmetshina,
  • Figaro: Andrzej Filończyk, 
  • Almaviva gróf: Lawrence Brownlee, 
  • Basilio: Bryn Terfel, 
  • Bartolo: Fabio Capitanucci, 
  • Berta: Ailish Tynan, 
  • Fiorello: Josef Jeongmeen Ahn. 

 

A sevillai borbélyt március 18-án, szombaton este 7 órától láthatja a szegedi közönség a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében. 

 

A londoni Királyi Operaház előadását felvételről, olasz nyelven magyar felirattal vetítik. Az előadás hossza egy szünettel 3 óra 45 perc.

 

Jegyek az előadás előtt a Belvárosi Moziban válthatók, vagy elővételben online