Fideszhez köthető szervezetekhez vándoroltak a magyar falu program milliói

A pályázaton tavaly 1450 szervezet nyert, ezek között 113 olyan van, ami egyértelműen a Fidesz–KDNP-hez köthető. A támogatott alapítványok tizenhat százaléka sporthoz, főként a labdarúgáshoz köthető, öt százaléka hagyományőrző, két százaléka horgász egyesület, négy százaléka pedig tevékenységi körét tekintve vadászattal foglalkozik.
Kékes Viktória

2023. január 23. 09:28

Fideszhez köthető szervezetekhez vándoroltak a magyar falu program milliói

Csaknem 425 millió forint értékben kaptak támogatást fideszesek 2022-ben a Magyar Falu Program civil pénzeiből, azaz a falusi civil alapból. A pályázaton tavaly 1450 szervezet nyert, ezek között 113 olyan van, ami egyértelműen a Fidesz–KDNP-hez köthető, mivel ezen alapítványok, egyesületek elnökei, képviselői mind-mind valamilyen tisztséget töltenek vagy töltöttek be a kormánypárt színeiben, vagy nyíltan kampányoltak a választások alkalmával annak érdekében, hogy a választók a kormánypárti jelöltekre tegyék a voksukat – írja a Népszava.

 

Figyelemre méltó, hogy a támogatott alapítványok tizenhat százaléka sporthoz, főként a labdarúgáshoz köthető, öt százaléka hagyományőrző, két százaléka horgász egyesület, négy százaléka pedig tevékenységi körét tekintve vadászattal foglalkozik. Szociális tevékenységgel foglalkozó alapítványok ellenben alig-alig akadnak, és ami van, annak többsége roma integrációval foglalkozik, és egy jó része a Fideszhez közel álló, Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromhoz köthető. 

 

A falusi civil pénzekből szép számmal kaptak parlamenti képviselők is. Például Simon Miklós, Szabolcs-Szatmár-Bereg 6. választókerületének fideszes országgyűlési képviselője egyesülete, a Nyírbogát Hoportyó Vadásztársaság a legmagasabb megítélt összeget, 7 millió forintot kapott közpénzből. A képviselő felesége, Simonné Rizsák Ildikó, aki egyébként Nyírbogát polgármestere, szintén szerencsés volt. Az Egy Jobb Életért nevű egyesülete ugyanis szintén 7 millió forinttal lett gazdagabb. 

 

A Magyar Falu Programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor. A cél szerinte, hogy „azt tudjuk mondani, hogy ma egy magyar faluban ugyanolyan minőségű életet lehet élni, mint a fővárosban.” Az már más kérdés, hogy a vadászat támogatása mennyiben járul hozzá ahhoz, hogy az elnéptelenedő, a létezés határán tengődő magyar falvakat felzárkóztassa a fővároshoz.