Fideszes vezetésű önkormányzatokat sem kímélnek az elszabaduló energiaárak

A kormány segítségében sem bíznak a városvezetők.
Kékes Viktória

2022. szeptember 20. 09:52

Fideszes vezetésű önkormányzatokat sem kímélnek az elszabaduló energiaárak

Augusztus végén Cser Palkovics András Facebook-oldalán fakadt ki az energiaárak drasztikus emelkedése miatt. Székesfehérvár fideszes polgármestere azt írta, egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni a városi intézményeknek, ha pedig kapnak is ajánlatot, akkor „a tavalyi árhoz képest sokszoros, immáron szinte tízszeres áron.”

 

A kormánypárti városvezető szerint

 

a „legfontosabb kérdések egyike tehát ma, hogy mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a kórházat vagy éppen a nyugdíjasotthont.”

 

Majd egy hónappal később Balassagyarmat fideszes polgármestere is arra panaszkodott, hogy 16,6-szoros árajánlatot kapott a város, amit sok település nem tud elfogadni, 

 

„Ezért most más településekkel együtt arra kényszerülünk, hogy az állami intézmények számára rendelkezésre álló Pénzügyminisztériumi felügyelettel működő KEF (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság) rendszerben szerezzünk árat a következő egy évre”.

 

Mindkét polgármester utalt arra, hogy az elszabadult energiaárak okozta válságot csak helyben megoldani nem lehet. (Vagyis kormányzati beavatkozásra lesz szükség.)

 

A Népszava most arról ír, hogy az önkormányzatok nem bíznak a kormány segítségében, pedig teljes káosz és bizonytalanság uralja az energiabeszerzéseket. 

 

A lap arra emlékeztet, hogy Budapesten épp egy fideszes vezetésű önkormányzat dobta be elsőként a törölközőt. A Pokorni Zoltán vezette XII. kerület több kulturális és sportlétesítményt, valamint az idősek nappali ellátását végző gondozási központokat is bezárná télre, lekapcsolják az Erzsébet-kilátó díszkivilágítását is, de szükséges lesz az energiafogyasztás és a benti hőmérséklet csökkentése az óvodákban és a bölcsődékben is. A kerületben az energiaárak drasztikus emelése miatt energiamenedzsereket jelöltek ki az intézményeknél.

 

A polgármesterek beszámolóiból (pártállástól függetlenül) az derül ki, hogy óriási a baj, és a települések a problémát önerőből egészen biztosan nem fogják tudni megoldani. Kérdés, hogy a kormány tervez-e segítséget nyújtani a bajba jutott önkormányzatoknak. Az biztos, hogy a városvezetők többsége nem bízik ebben.