Fideszes ufók párbeszéde: Ebből a Tiszához közelebb eső oldal, de az északi része az tulajdonképpen elnök úrnak a vigyázó tekintetét ismerte el

Nem baj, ha nem érti, senki nem érti. Nemesi Pál nyilatkozni próbált a beosztottjának, Kiss Balázs Imrének.

2021. augusztus 10. 20:41

Fideszes ufók párbeszéde: Ebből a Tiszához közelebb eső oldal, de az északi része az tulajdonképpen elnök úrnak a vigyázó tekintetét ismerte el

Eddig eldugta előlem a Facebook azt a pazar videót, amit hála istennek a készítője, Kiss Balázs Imre hirdet ott, ezért a feltöltés után négy nappal később, de elért hozzám is.

Szeged és a Dél-Alföld egyik első számú pozőre és/vagy bohóca, Nemesi Pál kormánybiztos nyilatkozik rajta.

Élőszóban.
Na ez az, amit semmiképpen nem kellene neki csinálni.
Sokminden mást sem, de ezektől most tekintsünk el.

A sztori egyszerű: ott áll egy csatornaparton az elvileg minket, de jobbára inkább csak magát képviselő kormánybiztos, és a beosztottjának mond valamit. Mozog a szája, magyarul beszél, de érteni, megérteni nem lehet semmit abból, amit mondott.

A Kiss Balázs Imre Facebook-odalára feltöltött videó feliratozva van, a lentebb leírt zagyvaságokat sajnos nem én találtam ki. Ők csinálnak hülyét saját magukból, önként. Ez is jól szemlélteti,

  • körülbelül ennyire komoly ez az egész kormánybiztosság,
  • körülbelül ennyire lehet komolyan venni nekünk Nemesi Pál hatalmas, áldozatos munkáját és
  • körülbelül ennyire veszik komolyan Nemesi Pált is a minisztériumokban.

Azaz semennyire.

Ha esetleg hasonlóságot talál a cikkünk alján megnézhető videó és a „Mi újság van a tóparton, tópartokon?” című örök klasszikus között, az nem a véletlen műve. Igaz, a tópartos egy kicsit rövidebb, azaz Nemesinek még van mit tanulni: hogyan fogalmazza meg a semmit, a hülyeséget tömörebben.

Íme a Nemesi-nyilatkozat majdnem betűhíven. Azért csak majdnem, mert a helyesírási hibákat kijavítottam benne, Kiss Balázs Imre még a mai magyarérettségin is legalább háromszor elhasalna a videón lévő feliratozással.

„– Homokhátság vízvisszapótlása. Az utóbbi hetekben, sőt, mondhatom, hónapokban folyamatosan olvashatunk arról, hogy keményen folyik a munka, és hogy egy tulajdonképpen egy országos csapat dolgozik a Homokhátság vízvisszapótlásán.

– A stratégáink egyik kiemelt része a Homokhátság vízvisszapótlási, illetve vízmegtartásának a szakmai kérdése, illetve ennek a megoldása. Valóban, nagyon sokan dolgoznak ebben a csapatban. A szakmai rész az Országos Vízügyi Főigazgatóság, illetve a Belügyminisztérium szervezi, menedzseli, illetve köti meg a megállapodásokat, illetve az alap megbízásokat ők adják ki. Ugyanakkor, természetesen ehhez kötődően, mint az agrártárca, tehát az agrárminisztérium, természetesen az Innovációs és Technológiai Minisztérium is mind a közreműködő partnerek között van. Az utóbbi hónap, illetve heteknek a sikeres szervezése, illetve eredményeképpen az érintett feleket, beleértve természetesen a térségünkben működő igazgatóságokat, tehát az Ativizig képviseletében is és a tervező kollégákat is sikerült egy asztalhoz ültetni és gyakorlatilag tisztáztuk azokat a megoldandó feladatokat, forrásigényeket, előkészítési, szakmai mérföldköveket, amelyek a munka elindításához, illetve a jelen stádiumban a munka végzéséhez, a tervezési munka, kivitelezési munka végzéséhez szükséges

– Több szövetséges is van ebben a munkában, többek között Lezsák Sándor elnök úr is mondta, hogy igazából harminc éve dolgozik ezen és most nagyon örül, hogy egy új lendületet kapott ez az ügy. Ugye itt a legfontosabb a forrás, milyen munkamenet szerint lehet elérni, hogy erre megfelelő források is legyenek?

– Igen, hát valóban elnök úrral több alkalommal is egyeztettünk és ő is egy fontos eleme, pillére ennek a szakmai programnak, hiszen a Homokhátság az gyakorlatilag a Soroksári-Dunától és Nagykőrösig húzzunk egy képzeletbeli vonalat, és onnan a Duna, Tisza által határolva egészen a déli határig tart ez a Homokhátság, földrajzi értelemben. Egy hatalmas terület, ennek a szakmai megoldását több részre lehet és kell osztani természetesen. És ebből a Tiszához közelebb eső oldal, de az északi része az tulajdonképpen elnök úrnak a vigyázó tekintetét ismerte el. És hát gyakorlatilag azok a gazdasági kérdések, amelyek erre a területre vonatkoznak, az öntözéssel, illetve a vízvisszapótlás, vízmegtartással kapcsolatban ezt természetesen ő menedzseli, és számára kiemelten fontos, hogy ennek a résznek gyakorlatilag a tiszaalpári vízkivétellel oldódjon meg a vízvisszapótlás és vízmegtartásának a kérdése, hiszen az ő választókerületében vagy a megyének az északkeleti részében az élelmiszeripari alapanyagoknak az előállítása megbízható és megfelelő minőségű alapanyag előállítása, ma már öntözés nélkül az gondolom, elképzelhetetlen.”

Ne feledjük: Nemesi Pál a Fidesz-kormány egyik újkori, magát befolyásosnak gondoló kádere. Azé a kormányé, amelyik képes volt odáig elmenni, hogy a neki nem tetszőket lehallgassa egy Izraelből megvásárolt kémszoftverrel, majd amikor ez kiderült, akkor esze ágában nem volt sem a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak, sem a kormánynak lemondania. Majd jött a tokiói olimpia, jöttek a szép magyar sikerek, és ezzel eljutottunk oda, ahova az várható volt, hallgatással, sunyisággal, sunnyogással szépen túlélte, túléli ezt is Orbán Viktor és kormánya. Mert már régen volt.

Hát nem, nem volt régen. Ahogy Nemesi Pál újkori manővereit és az effajta nyilatkozatait sem tudjuk feledni, úgy nem szabad feledni a Pegasus-ügyet sem.

Garai Szakács László