Fidesz-közeli szervezetek is boldogan zsebre tették az uniós pénzt

2018 és 2020 között eurótízezreket érő megbízásokat kaptak az Európai Néppárt képviselőcsoportjától az Alapjogokért Központot működtető, a Remix angol nyelvű orbánista hírszájtot kiadó, és a Nézőpont-csoporthoz tartozó cégek is.
Kékes Viktória

2023. február 14. 09:49

Fidesz-közeli szervezetek is boldogan zsebre tették az uniós pénzt

Éveken keresztül összesen majdnem 75 millió forintos értékben bíztak meg Brüsszelből különböző feladatokkal több olyan magyar szervezetet, amelyek a Fideszhez kötődőként ismertek. A megbízásokat az Európai Parlament egyik pártcsoportja adta – írja az Átlátszó.

 

Az EP honlapján elérhető szerződések szerint:

  • A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. 2020-ban kapott 20 ezer eurós, azaz 7,5 millió forint értékű megbízást az EPP-től „kutatás, jogi elemzés” tárgykörében. Ez a cég működteti az Alapjogokért Központ névre hallgató elemzőintézetet, ami az Orbán-kormány politikai álláspontját támogató jogi elemzéseket szokott készíteni. Az AK személyesen is kötődik a kormánypártok politikai szervezeti hátteréhez.
  • Összesen 46 millió forintos értékben kapott megbízásokat a brüsszeli képviselőcsoporttól a FWD Affairs Kft. 2018-ban weboldal üzemeltetésére kapott 62 ezer eurós (20,5 millió forint), 2019-ben ugyanerre 44 ezer eurós (15 millió forint), 2020-ban pedig Magyarországgal kapcsolatos „internet és közösségi média” tárgyában 29 ezer eurós (10,5 millió forint) megbízást.
  • A Nézőpont Elemzőintézet Nonprofit Kft. 2018-ban 38 ezer eurós, azaz 12,5 millió forint értékű megbízást kapott tanulmányok és elemzések készítésére. Ez a cég a Nézőpont Csoport Zrt.-n keresztül Győri Tibor tulajdonába tartozott és tavalyelőtt végelszámolással megszűnt. Győri a Miniszterelnökség korábbi jogi ügyekért felelős államtitkáraként alapította régebben az egész Nézőpont-csoportot.
  • A szintén a csoporthoz tartozó Kutatópont Kft. 2020-ban 23 ezer eurós megbízást kapott kutatásra, ami 8,5 millió forintnak felel meg.

 

Az oknyomozó portál megjegyzi: semmiféle törvénytelenség nem merül fel ezekkel a szerződésekkel kapcsolatban, azt viszont érdemes vizsgálni, hogy a Fidesz rendszeresen azzal az támadja az ellenzéket, hogy őket külföldről, adott esetben „Brüsszelből pénzelik”. Külön vicces, hogy az Európai Parlamenttől támogatást kapott Alapjogokért Központ élen jár a „dollárbaloldal és nemzetközi szövetségeseik” narratívájú fideszes propaganda harsogásában.