Fidesz-közeli embereknek is jutott az Európa Kulturális Fővárosa forrásaiból

A helyi Fidelitas egykori elnöke a támogatási listán két cégével is a nyertesek között szerepel. Szalay Zsolt szusizót nyitott a pénzből.
Kékes Viktória

2023. február 20. 09:56

Fidesz-közeli embereknek is jutott az Európa Kulturális Fővárosa forrásaiból

Több százmillió forintra rúgó megrendelést kaptak a nemrég indult Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat főtanácsadójának és feleségének érdekeltségei – írja a24.hu.

 

Mészáros Zoltán, aki jelenleg a rendezvénysorozatot bonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatói főtanácsadója, korábban vezérigazgatóként vezette a céget. 

 

A társaság pályázati nyilvántartásai szerint a Mészáros és feleségének érdekeltségében álló három cég összesen 753 millió forintot nyert a programsorozat forrásaiból, több esetben olyan rendezvényekre, amiket korábban is az ő cégeik szerveztek.

 

2021 és 2022 között ilyen volt például:

 

  • a Veszprémfeszt, aminek megrendezésére három cégen keresztül kaptak 250 millió forintot,
  • a Rozé, Rizling és Jazz Napokra összesen 15 millió forintot nyertek el,
  • a BWG Balaton Wine ang Gourmet fesztiválra pedig 200 millió forintot kaptak.
  • Mészároshoz azonban jutott még ezen felül is pénz, hiszen a többségi tulajdonában álló veszprémiOliva Hotel 288 millió forintot kapott.

 

Mészáros a portálnak a támogatásokkal kapcsolatban azt mondta, szerinte nincs összeférhetetlenség, hiszen 2020 márciusa óta nem tölt be vezetői tisztséget az EKF-et menedzselő cégben, sőt, még az említett pályázatok elbírálásában és döntéshozatalában sem volt szerepe. 

 

A 24.hu kérdésére elárulta, hogy főtanácsadóként havi nettó 560 ezer forintot keres.

 

Nem Mészáros az egyetlen, akihez főtanácsadóként jutottak támogatások EKF-pénzekből. Tiszta Balaton, tiszta művészet címmel két pályázaton összesen 270 millió forintos támogatást kapott a Hybryd Cycle Kft. A cég főtulajdonosa az Ideona Zrt., aminek a vezetőségében ott van Tóth Gábor Szilárd volt Fidelitas-tag is. Tóth 2015-ben kisebbségi tulajdonosként jelen volt a Pesti Srácok akkori kiadójában is. Az évente több százmilliós nyereséget termelő Ideona Zrt. tulajdonosa szintén veszprémi, valószínűleg szintén volt fidelitasos: Ihász Attila Zsolt egy 2008-as veszprémi újságcikk szerint ugyanis egy Trianon-megemlékezésen a Fidelitas nevében helyezett el koszorút.

 

Jutott támogatási pénz egy másik korábbi fidelitasos vezetőnek is: Szalay Zsolt két cége is kapott az EKF-forrásokból. A Saiko No Sushi és Bár Kft. 66 milliót kapott, míg az Óváros Bisztrónak 69 millió jutott. A444.hu cikkéből kiderül: Szalay már 2020-ban próbálkozott a gasztronómiával, akkor Veszprém belvárosában, az Óváros téren nyitott Kedvencem néven wokbárt, de az nem futott jól. 2022 decemberében a korábbi wokozó szomszédságában nyitotta meg a Saiko No Soushit, amely most részesült az Európa Kulturális Fővárosa támogatási pénzeiből.

Címlapon

mutasd mind