Fiatalok Világnapja: Ujhelyi István minden 18 évesnek ingyenes európai vasúti bérletet adna Magyarországon, ha Orbánék buknak jövőre

A szegedi európai parlamenti képviselő csütörtökön bejelentette: évek óta kéri az Orbán-kormányt, hogy biztosítson minden magyar fiatalnak ingyenes InterRail-bérletet, de nem hallgatták meg. Most azt mondja, ha Orbánék buknak, akkor Magyarország lesz az első, ami évente minden tizennyolc évesnek ad egy ingyenes bérletet.

2021. augusztus 12. 17:05

Fiatalok Világnapja: Ujhelyi István minden 18 évesnek ingyenes európai vasúti bérletet adna Magyarországon, ha Orbánék buknak jövőre

A programot Ujhelyi István indította el az Európai Unióban, két német fiatal ötletét felkarolva. Az EP-képviselő csütörtöki bejelentésének apropója a Fiatalok Világnapja, ami augusztus 12-e.

Az MSZP politikusa emlékeztetett, az elmúlt években már több mint 70 ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez, köztük jelentős számban magyarok is. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt időszakban fel kellett ugyan függeszteni a pályázati programot, azonban most,

október 12-én újra megnyitják ennek lehetőségét és mintegy hatvanezer bérletet osztanak szét; köztük azoknak, akik a pandémia miatt tavaly kényszerűen kimaradtak a programból.

Ujhelyi közölte, hogy mintegy 1100 idén, valamint 2020-ban a tizennyolcadik életévét betöltő magyar fiatal nyerhet majd el egy ingyenes vonatbérletet, amivel egy hónapon keresztül korlátlanul utazhat keresztül Európán. Az esetleges járványügyi korlátozások miatt ezúttal a felhasználási időszak még rugalmasabb lesz. 

Ujhelyi István hangsúlyozta, Karácsony Gergely és az MSZP már a kezdetektől támogatják az ingyenes InterRail-bérleteket biztosító pályázatot, vagyis a DiscoverEU programot, így a Fiatalok Világnapja alkalmából bejelentette:

ha Karácsony Gergely alakít jövőre kormányt, akkor minden tizennyolc évesnek az új kormány egyedülálló módon biztosítani fogja ezeket a bérleteket minden évben.

Ujhelyi hozzátette: az ingyenbérlet évente 9 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, ami kevesebb mint a nemzeti konzultációk kampányára fordított összeg és töredéke a készülő vadászkiállítás költségeinek.