Ferge Zsuzsa: A liberális erőkkel a miniszterelnöknek nem harcolnia, hanem megegyeznie kellene

A Népszavának adott interjújában a Széchenyi-díjas szociológus azt is mondta, a Fidesznek a szegénység nem fontos kérdés. És meg is teheti, hogy nem törődik vele: „Magyarországon 1956 óta nem volt tömeges aktív ellenállás a szegénységet hátrányba hozó intézkedéseknél, a legindokoltabb esetekben sem.”
Garai Szakács László

2022. augusztus 15. 07:08

Ferge Zsuzsa: A liberális erőkkel a
miniszterelnöknek nem harcolnia, hanem megegyeznie kellene

Ferge Zsuzsa az interjúban arról is beszélt, „valószínűleg Európában egyedülálló, hogy az országban – saját becslésem szerint, mert hivatalos adat nincs – mintegy százezerre tehető azon, részben gyermekes családok száma, amelyeknek egyetlen jövedelme az alacsony és nem emelkedő családi pótlék.” A szociológus úgy látja, a rezsiemelés a szegényeket érinti az átlagnál jobban, már csak azért is, mert náluk a többi kiadáshoz képest is magas a rezsiarány. És hogy mit reagálunk erre? Amit szoktunk:

 

„a jellemző magatartás a kormányzati cselekvésbe való belenyugvás, vagyis az elfogadás lesz.”

 

Azt is megjegyezte, „a szegénység bármeddig növelhető, pláne, ha a többséget érinti, azaz természetesnek tűnik.” Ferge Zsuzsa szerint annyi harcos év után Orbán Viktornak végre meg kell egyeznie a liberálisan gondolkodókkal. A miniszterelnök kapcsán azt is mondta, „ebben az országban ennél keményebb diktatúrákat is kiszolgáltak már az uralmon lévő párt hívei”, azaz Orbán Viktornak igazából nem kell tartania attól, hogy gyengülnének a pozíciói.