Férfi kézilabda magyar kupa: vagy megnyerik a kékek, vagy harmadikok lesznek, minden más képtelenség

Összesorsolták az elődöntőben a Pick Szegedet a Veszprémmel, így az igazi finálé már szombaton lesz.
Garai Szakács László

2022. április 22. 16:05

Férfi kézilabda magyar kupa: vagy
megnyerik a kékek, vagy harmadikok lesznek, minden más képtelenség

A címvédő Telekom Veszprém 1986 óta minden alkalommal döntőbe jutott a férfi kézilabda Magyar Kupában, de a bajnok Pick Szeged a hétvégi, győri négyes döntőben megszakítaná legnagyobb riválisa harmincöt éve tartó sorozatát. Legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy nem ez a két csapat játszotta a kupadöntőt, akkor a veszprémiek ellenfele a PLER KC volt, a szegediek a legjobb négy közé sem kerültek be. Ezúttal a szombat esti elődöntőben találkoznak egymással. Bánhidi Bence és a horvát Luka Stepančić, a veszprémieknél pedig az északmacedón Dejan Manaszkov biztosan nem játszhat sérülés miatt.

 

A kékek a legutóbbi három mérkőzésen veretlenek maradtak a Veszprémmel szemben, tavaly június elején a bajnoki döntő mindkét meccsét megnyerték, majd novemberben 26–26-os döntetlent értek el idegenben. Összességében 180. alkalommal találkozik egymással a két csapat tétmérkőzésen, az eddigi mérleg 121 veszprémi és 51 szegedi siker, illetve hét döntetlen.

 

Juan Carlos Pastor szegedi vezetőedző elmondta, sajnálja, hogy nem volt kiemelés a sorsoláson, és a két nagy rivális már az elődöntőben találkozik egymással. Hozzátette, szeretnének ismét olyan formában kézilabdázni, mint decemberben.

 

– Már az elődöntőben egy komplett, jó meccset kell játszanunk. Három dolog lesz fontos: a karakter, a harc és az, hogy jól kézilabdázzunk. Ha ebben előrelépünk, akkor biztos vagyok abban, hogy jól és eredményesen zárjuk a Magyar Kupa négyes döntőjét.

 

A másik ágon a Fejér-B.Á.L Veszprém és a Budakalász csapatai találkoznak az elődöntőben. Ennek a meccsnek a fináléba jutáson kívül az Európa-liga-selejtezőben való részvétel lesz a tétje, mivel a Magyar Kupában csak az első és a második helyezés ér nemzetközi kupaindulási jogot. A két csapat tavaly háromszor találkozott egymással, egyszer a Budakalász, kétszer a Veszprém nyert.

 

A Pest megyei együttes első alkalommal jutott a négyes döntőbe, a kisebbik veszprémi csapat tavaly is ott volt a tornán és végül negyedik lett. A budakalászi Csoknyai István és a veszprémi Éles József személyében két olyan vezetőedző néz majd farkasszemet egymással, akik játékosként 1991 és 2003 között a Veszprém színeiben a bajnokságot és a Magyar Kupát is tíz alkalommal nyerték meg együtt, a KEK-döntőben kétszer, a BL-döntőben pedig egyszer szerepeltek egymás oldalán.

 

Vasárnap nemcsak a férfi Magyar Kupa bronzmérkőzése és döntője lesz a győri Audi Arénában, hanem 14.45-től a Magyarország–Szlovákia női Európa-bajnoki selejtező is.

 

(MTI)