Ferenc pápa: Január 26-án imádkozzunk Ukrajna békéjéért!

Vlagyimir Putyin Oroszországa fenyegeti az ukrán függetlenséget és a térség békéjét.
Cservenák Zoltán

2022. január 23. 19:23

Ferenc pápa: Január 26-án imádkozzunk Ukrajna békéjéért!

Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, ami 

 

„újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel”.

 

A vasárnapi úrangyala imádságot (Angelus) követő beszédében a katolikus egyházfő felhívást intézett minden jóakaratú emberhez, hogy a békéért imádkozzon, valamint politikai cselekvést és kezdeményezéseket sürgetett, melyek a testvériséget szolgálják a szembenállók érdekei helyett.

 

„Aki saját érdekeit követi mások kárára, nem méltó saját emberi hivatásához, mely mindannyiunk testvériségét hirdeti” 

 

– jelentette ki Ferenc pápa.

 

Az ukrajnai békéért tartandó imanapot január 26-ra hirdette meg az egyházfő.

 

Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa a világ konfliktusoktól érintett térségeiért imanapot tart: 2013-ban Szíriáért, 2018-ban Kongóért és Dél-Szudánért, valamint 2021-ben Libanon békéjéért tartottak imádságnak szentelt napot a Vatikánban és az egyházban.

 

Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilikában az Isten igéje című misét mutatta be. Az új liturgikus ünnepet Ferenc pápa alapította 2019 szeptemberében. A szertartáson a pápa a világ különböző országaiból érkezett világi férfiakat és nőket avatott fel a lektori, akolitusi és katakéta szolgálatba: a felolvasást, oltári szolgálatot, valamint hitoktatást fedő szolgálatot laikusok eddig is végezhettek, ünnepélyes avatásuk azonban a laikusok szerepének erősítését kívánja hangsúlyozni.

 

(MTI)

 

(Fotó: Vatican News)