Fényfestés – Bod Péter jegyzete

Önmagán messze túlmutató volt az a vita, amely az Európai Labdarúgó Szövetség és München önkormányzata között folyt, és amelynek az volt a tétje, hogy a bajor fővárosban rendezett Németország–Magyarország Eb-meccsen kaphat-e szivárványszínű kivilágítást az Allianz Aréna.

2021. július 11. 09:12

Fényfestés – Bod Péter jegyzete

A müncheni városvezetés a magyar parlamentben elfogadott homofóbtörvény ellen akart tiltakozni. Az UEFA ezt megtiltotta. Tehette, mert az általa rendezett tornán mindent maga határoz meg. Így azt is, hogyan kell kinézniük kívülről és belülről a stadionoknak. Napokig tartott a vita, de eközben nem azon gondolkoztam el, hogy ez sport és a politika összekeverése-e, hanem arról, hogy nekünk, magyaroknak, hol van a helyünk a világban.

Hadd lépjek az elénk táruló képtől kissé hátrébb. Bajorország kettős politikai természetét idehaza kevesen ismerik, noha ez a tény sok érdekességet hordoz magában. Mindez sok szállal kötődik a stadion kivilágításához.

Bajorország az egyik legnépesebb és gazdaságilag is legjelentősebb német tartomány. München világgazdasági helyét kijelöli, hogy három gigantikus cég központja: a Siemensé, az Allianzé és a BMW-é. (Az Audi főhadiszállása is Bajorországban található, Ingolstadtban.) Politikai kettőssége leginkább abban áll, hogy a tartományt a Bajor Keresztényszociális Unió vezeti a második világháború lezárása óta, miközben a tartomány fővárosának, Münchennek évtizedek óta szociáldemokrata polgármestere van.

Végtére is nem érthetetlen ez. Egyik oldalon áll egy világváros a maga multikulturális jellegével, szemben a hagyományos, nevezzük konzervatív értékek iránt jobban elkötelezett tartománnyal. Szinte természetes, hogy politikai felfogásukban is különböznek egymástól. Eleinte azt hittem, kizárólag a müncheni polgármester kezdeményezése a stadion szivárványszínű megvilágítása, ám kiderült, hogy ennek a kereszténydemokrata tartományi miniszterelnök, Markus Söder is a támogatója volt. Mi több, hamarosan arról olvastam, hogy hivatali elődje, Horst Seehofer, a jelenlegi szövetségi belügyminiszter is elítélte a magyar homofóbtörvényt.

Hogy miért sorolom mindezt ilyen részletesen? Leginkább azért, mert kézenfekvő lett volna olyan narratíva, amely szerint a németországi baloldali pártok és politikusok álltak a tiltakozás e jelképes formája mögött. A valóság egészen más. A bajor kereszténydemokraták teljes egyetértése rajzolódik ki arról, miként vélekednek a Fidesz hozta homofóbtörvényről.

A Bajor Keresztényszociális Unió a maga nem lebecsülhető erejével és támogatásával évtizedek óta komoly hátországot jelentett a Fidesznek. Emlékezhetünk, hogy ellenzéki politikusként és kormányfőként is feltűnően gyakran látogatott Münchenbe Orbán Viktor, akit Edmund Stoiber és Horst Seehofer bajor miniszterelnökök láttak vendégül. A helyi politikai elitnek nem csekély szerepe volt abban, hogy bevezették az Európai Néppártba az eszmeileg ide messziről érkező néhai liberális magyar pártot.

A magyarság európai története leírható azzal, hogy ezer éve nincsenek barátai a kontinensen. Vagy magányosak voltunk, vagy kényszerszövetségek alárendeltjei, különböző felállásokban. Az Allianz Aréna fényfestése körüli vita arra világít rá, hogy mennyire eredményes a Fidesz a meglévő barátságok szétrombolásában. Uniós csatlakozásunkkal a kontinens elitklubjának lettünk tagjai, ám a klubtársak többsége ma már kitessékelné az országot. A Fidesz elhagyta az Európai Parlament néppárti frakcióját, mert lehetetlenné vált a helyzete. Barátságok, szövetségek, rokonszenvek felszámolásában erős évtizedet tudhat maga mögött a magyar kormány.

Az Allianz szó egyébként szövetséget jelent.

Bod Péter