Fent a kupola –„megkoronázták” a szegedi jogi kar épületét

Felhelyezték szerda délelőtt a szegedi egyetem jogi karára a hónapok óta készülő kupolát.
Cservenák Zoltán

2021. december 01. 17:45

Fent a kupola –„megkoronázták” a szegedi jogi kar épületét

A Lófaraként is ismert épületet több mint 1 milliárd 800 millió forintból újítják föl, a munkálatok júniusban kezdődtek. 

 

A beruházás során a többi között megszépül a homlokzat, visszaállítják a toronyszobát és a kupolát, fejlesztik az elektromos hálózatot és napelemeket helyeznek el a tetőn, az épület udvarát pedig üvegtetővel fedik be. 

 

A tervek szerint a rekonstrukció 2022. júliusára készülhet el.

 

A Szeged.hu korábbi cikkében az olvasható, hogy

 

a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Tisza Lajos körúti épületének a felújítása kapcsán régóta kacérkodtak azzal a gondolattal, hogy az épület sarkára „visszarakják” a kupolát. Ezt a munkát Nemesi Pál kormánybiztos, laptulajdonos egyesületi elnök, egykori iparkamara-vezér, bukott fideszes polgármesterjelölt cége, a Ferroép végezheti el, miután gondoskodtak arról a pályázat kiírói, hogy végül ők legyenek a befutók.

 

2019-ben hurrikán erejű szél tépázta meg a jogi kar épületét, ami életveszélyessé vált, ezért is kellett korszerűsíteni.

 

Az épületet 1882-ben, a nagy árvíz utáni nagy újjáépítési hullámban emelték, és polgári leányiskola kezdte meg benne a működését. Az épület eklektikus stílusú, saroktornyának elhelyezkedése a körút felé nézett, de uralta a szemben lévő teret is. A tornyával együtt az épület magassága akár a 30 métert is elérhette, és a korabeli fotókon jól látszik, hogy a kupolából festői kilátás nyílhatott a belvárosra. 1951-ben emeletráépítést kapott az épület, hogy az egyetem jogi kara elférjen benne. Az átalakítás során impozáns, majdnem két szint magas tornyát elbontották. Később többször renoválták a jogi kar épületét, a torony visszaépítése azonban elmaradt. Az egykori toronyra az épület tér felőli sarkai emlékeztetnek: a Fekete Sas utca felől szögletes a sarok, a Tisza Lajos körút felől viszont kerek, mivel a torony alsó részét képezte.

 

(fotó: Iványi Aurél)

Címlapon

mutasd mind