Felújították a királyhegyesi katolikus templomot, napelemekkel fűtik és világítják

Uniós és hazai támogatással felújították a csaknem százéves királyhegyesi Szent Kereszt Felmagasztalása templomot, az épületet Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök vasárnap hálaadó szentmise keretében áldja meg.
Cservenák Zoltán

2021. december 11. 09:55

Felújították a királyhegyesi katolikus templomot, napelemekkel fűtik és világítják

A templom korszerűsítése az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, hazai központi költségvetési forrásból, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia támogatásával, mintegy 89 millió forintból valósult meg.

 

A Makótól tíz kilométerre található Királyhegyes római katolikus templomát 1902-ben kezdték építeni, a munkálatok 1927-ben fejeződtek be. Sokáig ez a neogótikus stílusú épület volt a környékbeli tanyavilág egyetlen temploma.

 

A templomot 1969 és 1971 között részlegesen felújították, ám akkor átfogó állagmegóvást nem végeztek rajta. Az elmúlt években Jánosi Szabolcs plébános több pályázatot nyújtott be a templom korszerűsítésére, ezek közül három sikeres volt, a korszerűsítés befejezéséhez szükséges, mintegy 20 millió forintot pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia biztosította.

 

A február végén kezdődött rekonstrukció során megtörtént a falak homlokzati- és belső, talajnedvesség elleni szigetelése, vakolatfelújítása, valamint festése. A liturgikus térben új burkolatot raktak az aljazatbetonra, megújult az elektromos hálózat, padló- és a padfűtést alakítottak ki. Kicserélték a főbejárati ajtót, akadálymentesítették a bejáratot, térkőburkolattal látták el a főhomlokzat előtti területet. Megújult a kerítés, a szikkasztórendszer kiépítésével megoldódott a csapadékvíz elvezetése. A fűtéshez és az elektromos világításhoz szükséges energiát napelemek biztosítják. A felújítást a makói M-Color 2009 Kft. végezte.

 

Az apátfalvai és a királyhegyesi hívek adományaiból két új – Szent Józsefet és a kis Jézust, valamint Szent Ritát ábrázoló – szobrot állítottak. Restaurálták a templom hat régi szobrát, helyreállították a főoltárt, új szőnyegeket és sekrestyebútorokat vásároltak. Új misézőoltár, valamint új ambó – olvasóállvány – készült, mindkettő gránitból.

 

A közösség távlati tervei között az oltárok festése, illetve a mintegy 35 éve néma orgona javítása és hangolása szerepel - áll a közleményben.

 

(MTI)