Felújított kulccsal nyitották újra a megszépült Móra Ferenc Múzeumot

A 124 éve átadott szegedi Kultúrpalota története legnagyobb felújítása ért véget péntek délután, amikor 20 hónap után ismét megnyílt az épület a látogatók előtt. A másfél milliárd forintos beruházás nyomán nem csupán a főépület, de a vár és a várkert is teljesen megújult.

2020. augusztus 14. 19:08

Már délután 3 órától megnézhették az érdeklődők a felújított múzeum kiállításait, így az épület teljesen benépesült már az öt órakor sorra kerülő hivatalos megnyitó előtt. A legtöbben a most elkészült kilátókra voltak kíváncsiak. A nagyobbikról fenséges kilátás nyílik a Tiszára, a Belvárosi hídra, illetve a Roosevelt térre, a kisebb kilátó a belvárosi épületek, többek között a városháza felé tekint. A nagyobbik kilátónál van egy kis meglepetés is, ugyanis ha belenézünk az ott elhelyezett kukkolóba, nem a mai város utcáit látjuk közelről, hanem a 19. századi Szeged elevenedik meg rajta keresztül. Mária, a nyugdíjas tanárnő nagyon kíváncsi volt a látványra. Ahogy lenézett az alatta elterülő városra, egyetlen szót mondott: Pazar!

Vannak itt olyan interaktív eszközök is, melyek segítségével bepillanthatunk a régi Szeged életébe.

A Nagy Árvíz előtti napot idézi fel például egy olyan monitor, ahol az egykori paprika piac nyüzsgése tárul a szemünk elé. A nézőpontot viszont módosíthatjuk, így megnézhetjük, hogy miként látszott a piactér a várból vagy Újszegedről, esetleg az egykori Rudolf térről. Egy egész falat betöltő ábrán pedig Szeged fontos évszámai sorakoznak a hozzájuk tartozó fotókkal. A látogató innen tudhatja például, hogy a Kultúrpalota épületét (a mai Móra Ferenc Múzeumot) 1895-ben már javában építették, hogy aztán egy évre rá átadják.

Gábor Áron eredeti rézágyúja nagy sikert aratott a gyerekek körében
Nyitóképünkre kattintva nézzék meg Szabó Luca fotóit a megnyitóról

A legfelső szintről lejjebb ereszkedve nézhetjük meg az elbűvölő, Móra Ferenc életét teljesen új szemlélettel bemutató állandó kiállítást. Ez a tárlat ugyanis a természetvédő Móra Ferencet mutatja be egy igazán természetközeli, digitális játékokkal színesített mesterséges erdőben. Itt a fák törzse olykor könyvekből van, olykor pedig belenyúlhatunk a törzsbe, ahol a híres író kéziratait tapinthatjuk ki. Itt találkoztunk Bacsa Erikával, aki az összes kiállításhoz készített egy applikációt, mely a vakok és gyengén látók számára nyújt segítséget. A vizuális élményt ugyanis hangokká alakítja ez az alkalmazás, így az is élvezni tudja a tárlatokat, aki alig vagy egyáltalán nem lát. A fejlesztésben részt vett Fischer Gábor is, aki a Szeged Televízió műszaki vezetője. Az ígéretek szerint heteken belül mindenki számára elérhető lesz ez az alkalmazás.

A megújult természettudományi tárlaton Czabarka Zsuzsannával a kiállítás egyik rendezőjével beszélgettünk. Elmondta, hogy ilyenkor figyelik a látogatók reakcióit, az összegyűjtött tapasztalatokat pedig később hasznosítják, esetleg ezek eredményeként kicsit át is alakítják az anyagot. Elmondott egy jó kis anekdotát is arról a kitömött medvéről, mely a tárlat egyik legnépszerűbb darabja. Ezt a mackót Pillich Kálmán, az árvíz utáni újjáépítés királyi biztosa vásárolta meg egy medvetáncoltató társulattól, majd újszegedi villájának kertjében tartotta. Amikor már nagyon öreg volt a barna medve, felajánlotta Móra Ferencnek, hogy amikor elpusztul tömjék ki, és állítsák ki a tárlaton. Móra megígérte ezt, így az állat elpusztulása után e gyűjtemény ékes darabja lett.

Megújult a természettudományi tárlat is

Új karaktert kapott ez a gyűjtemény, ugyanis mostantól főként az Alföld állat- és növényvilágát mutatja be, különös tekintettel a Tisza környezetére. Lesz egy igazi meglepetés is, ugyanis át kell kelniük a látogatóknak egy virtuális patakon, melyben halak úszkálnak, és amint a vízbe lépünk, reagálnak is a mozgásra.

Érdekesség még, hogy Máté Bence világhírű természetfotós képei is helyet kaptak itt,

és minden lefotózott állatnak van egy mumifikált példánya is. Egy igazi gyerekbarlang is található itt, ahol játékos eszközök segítségével ismerhetik meg a természetet a gyerekek.

Két időszaki kiállítás is megnyílt most az épületben, az egyik Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének megszületését előkészítő rajzokat, tanulmányokat és a téma öt megvalósult variációját mutatja be. Sepsiszentgyörgyi Székely Múzeum anyagának köszönhetően pedig Gábor Áronról láthatunk egy időszaki kiállítást a földszinten.

Érdemes átsétálni a várba is, ahol például egy 1841-es szegedi térképet pezsdítenek fel gyorsan cikázó buborékokkal, de egy börtönt is építettek ide mindenféle kínzó eszközökkel, mely Ráday Gedeon királyi biztos időszakát idézi fel, amikor a vár többek között az elfogott betyárok börtöne volt. Napjainkban azonban már sokkal békésebb hely ez az épületmaradvány és a hozzá tartozó udvar, ahol többek között a korszerűsített kőtár is helyet kapott.

Megújult a vár épülete is

A múzeum és a vár felújítását a közbeszerzési eljáráson nyertes Bodrogi Bau Kivitelező, Tervező, Kereskedő és Szolgáltató Kft. végezte. Bodrogi Ferenc, a cég vezetője megnyitó beszédében néhány adattal érzékeltette a beruházás impozáns méreteit, így például, hogy ötezer négyzetméter homlokzatot újítottak fel. Botka László polgármester ezt kiegészítette azzal, hogy az eredeti színét adták vissza az épületnek, úgyhogy azt is mondhatnánk, hogy visszakapta régi arcát a Kultúrpalota.

Botka László emlékeztetett arra, hogy egy hatalmas felújítás zajlik az épület körül, hiszen a Stefánia, a Móra park, valamint a Roosevelt tér is teljesen megújul, és egy különleges szökőkút ékesíti majd az épület előtti teret.

Elmondta, hogy a felújítás „A szegedi Móra Ferenc Múzeum és Vár turisztikai célú fejlesztése” című uniós projekt keretében valósult meg 899 millió forint európai uniós és 609 millió forint önkormányzati támogatásból. A múzeum és a vár környéke egy másik, a Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban című projektben újul meg várhatóan az utolsó negyedévben.

Botka László átvette Bodrogi Lászlótól az 1896-ban átadott épület eredeti kulcsát, melyet persze épp úgy fel kellett újítani, mint az épületet.

Ezután azonban rögtön tovább is adta ezt a kulcsot a Móra Ferenc Múzeum Igazgatójának. Fogas Ottó örömmel átvette ezt, és néhány mondatban emlékeztetett arra, hogy a 20 hónapig tartó felújítás komoly kihívás volt az intézmény dolgozóinak és a kivitelezőknek egyaránt. Ezután mindenkit arra kért, hogy vegye birtokba az épületet, mert egy múzeum legfontosabb küldetése, hogy helyet adjon érdeklődő, művelődni kívánó embereknek, és mostantól ezt a küldetést a legmagasabb szinten tudják mostantól teljesíteni.