Félti az LMP a Makói-árkot és az ott élők egészségét a palagáz-kitermelés miatt

A zöldpárt tiltakozik a kitermelés ellen. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke és Fehér Attila megyei elnök sajtótájékoztatót tartott a Széchenyi téren.
Halmai Dávid

2022. július 07. 13:33

Félti az LMP a Makói-árkot és az ott élők egészségét a palagáz-kitermelés miatt

Írásban üzent Palkovics László, környezetvédelemért is felelős technológiai és ipari miniszternek az LMP, ugyanis elfogadhatatlannak tartják a Makói-árok palagázkészletének kitermelését, amiről a miniszter többször is támogatóan nyilatkozott. A levélben kérdéseket fogalmaztak meg Palkovics Lászlónak a palagáz-kitermelés súlyos környezetszennyező hatásával, a klímavédelmi célokkal és az energiakiváltással kapcsolatosan. A miniszteri válaszlevél szerint a projekt nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem pedig a hosszabb távú energiaátállásra.

 

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke és Fehér Attila, az LMP Csongrád-Csanád megyei elnöke a Széchenyi téren tartott sajtótájékoztatójában kifejtette, hogy az LMP tiltakozik a magyarországi palagáz-kitermelés ellen.

 

„Amikor Európa egy valódi energiaválság közepén van, akkor nem olyan megoldásokat kell keresni, amik még több fosszilis energiát termelnek ki. A földgáz, a palagáz, a szén mind fosszilis energiahordozók. A kormánynak olyan megoldásokat kellene találnia, hogy miképpen lehet ezeket az egyre költségesebb és környezetszennyező energiahordozókat kiváltani” 

 

– mondta Kanász-Nagy Máté, majd hozzátette, hogy az LMP országgyűlési képviselőcsoportja határozati javaslatot nyújt be parlamentnek, ebben felszólítják a kormányt, hogy a palagázt nyilvánítsák káros és fenntarthatatlan energiaforrássá, és tiltsák be a magyarországi kitermelését.

Kanász-Nagy Máté és Fehér Attila. Zöldítenének (fotó: Szabó Luca)

 

„Az LMP – Magyarország Zöld Pártja határozottan kiáll az orosz energiafüggőség csökkentése mellett, azonban meggyőződésünk, hogy ezt energiahatékonysági, energiatakarékossági intézkedésekkel és a megújuló energiaforrások használatával kell elérni!”  

 

– összegzett Fehér Attila, megyei elnök hozzátéve, hogy az LMP szerint nem elfogadható az sem, hogy az Európai Parlament zöld energiaforrásnak minősítette az atomenergiát és a földgázt.

 

De mi az a palagáz, és mi lehet a baj vele?

A palagáz a földgázok egy nem hagyományos formája, ami nagyrészt metánból áll, és mélyen a föld alatt található palakőzetben található. Fellelhetőségének geológiai környezete miatt nevezik „nem hagyományos”-nak. A pala üledékes kőzet, összepréselt iszapból, agyagból és egyéb aprószemcséjű kőzetből jön létre. Ez megnehezíti a kitermelését, mivel a palakő morzsolódik és nem vízáteresztő. A palagáz kitermelése során a hidraulikus rétegrepesztés nevű technológiát alkalmazzák. Az eljárás során nagy mennyiségű, különböző kémiai összetételű vegyi anyagokkal kevert vizet fecskendeznek a megfúrt talajba, így a földfelszín alatt lévő palagáz, nyomás hatására, a repedéseken keresztül juthat a felszínre. A gáz-kinyerés során az egyik kockázati tényezőt az jelenti, hogy a talajba kerülő vegyszeres víz rákkeltő anyagokat tartalmaz, s a talajvízzel keveredve a lakosság ivóvízkészletét is beszennyezheti, mindemellett a gáz kinyerése során felhasznált vízmennyiség akár egész városok éves vízigényét is fedezné. A másik veszélyességi faktort a rezgések nyomán keletkező földrengések lehetősége jelenti. A palagáz-felhasználás kockázatairól, jogi és társadalmi vonatkozásairól a Magyar Természetvédők Szövetsége közölt egy részletes jelentést a témával kapcsolatban.