Félszáz acélos történet egy szecessziós kiállítóházban

Teljesen átírja a szobrászat fogalmát a Reök-palotában ma, pénteken délután megnyílt acélszobrászati kiállítás. Az ötven különleges, acélból és egyéb fémötvözetből készült alkotás gazdag kirándulást kínál a modern művészet világába a szecessziós palota összes termeiben.

2020. július 10. 19:38

– Ötszáz évvel ezelőtt Michelangelo vésővel, kalapáccsal és simítóeszközökkel dolgozott, a mai szobrászok már olyan modern technikákat is bevetnek, mint a plazma- és a lézervágó, vagy a CNC-eszterga, hogy bebizonyítsák, milyen csodálatos anyag is tud lenni az acél és a fém a művészi gondolatok kifejezésére – mondta a péntek délután tárlatnyitón Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora.

Hozzá tette, jó lenne, ha minél több magyar település közterein helyet kaphatnának a Széchenyik és a Deákok hagyományos ábrázolásai mellett ezek az acélalkotások, hogy ilyeneken is pallérozhassuk a vizuális műveltségünket.

A KÉSZ Ipari és Innovációs Parkjában 2004 óta szervezik meg azt az acélszobrászati szimpoziont, amelyre minden esztendőben 10-12 művészt hívnak meg. A háromhetes rendezvényen a résztvevők alapanyagot, eszközt, mérnöki hátteret és szakmai segítséget kapnak elképzeléseik megvalósításához – mondta a tárlat megnyitása előtt Árvai István, az alapítvány művészeti vezetője.

Az elmúlt tizenhat évben több mint 850 művészeti alkotás született a szimpozion keretében, ezekből válogatták ki azt a félszázat, amelyek keresztmetszetet adnak az alapítvány egyedülálló gyűjteményéből.

A tárlat sokszínűségét bizonyítja, hogy az alkotótáborba nemcsak szobrászokat hívnak meg, számos olyan művész is Kecskeméten barátkozott meg az acéllal, mint alapanyaggal, akiket korábban festőként vagy grafikusként tartott számon a nagyközönség.

Így a most megnyílt tárlaton is láthatók Ujházi Péter, Kopasz Tamás festőművészek szobrai, de feltűnnek a kiállítótérben Szurcsik József kontúros arcélei is egy hatalmas acélszobron vagy egy kompozit anyagból készült plasztikán Orosz István térhatású grafikája.

Vannak a szimpozionnak olyan visszatérő résztvevői is, akik elsősorban acélból készítik műveiket, így láthatók a tárlaton Rabóvczky Judit Rita csipkeszerű acélfehérneműi vagy Majoros Áron Zsolt jellegzetes, a fénnyel játszó emberalakja.

Az Acélos történetek című, a K-ARTS Művészeti Alapítvány acélszobor-gyűjteményéből válogatott alkotásokat bemutató kiállítás szeptember végéig látható a Reök-palota két szintjén.

 

rag

Címlapon

mutasd mind