Felszámolás alatt a gyanús körülmények között több száz milliós uniós támogatást elnyert cég

A fideszes Szabó Zsolt körzetében hasonló módszerrel nyertek el kamucégek uniós pályázatokat, mint ahogyan Boldog István esetében láthattuk.
Kékes Viktória

2022. március 21. 14:58

Felszámolás alatt a gyanús körülmények között több száz milliós uniós támogatást elnyert cég

2020-ban figyelt fel Hadházy Ákos a Heves megyei 3-as választókörzetre. A független országgyűlési képviselő szerint itt is ugyanaz történt, mint Boldog István fideszes (nemsokára ex)képviselő körzetében: az Uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázataira ugyanazokat, a jellemzően semmilyen építőipari referenciával nem rendelkező, semmilyen valódi tevékenységet nem végző cégeket hívták meg ajánlattételre.

 

Az így elnyert támogatások egyik nagy nyertese, a budapesti székhelyű JRM Produkció nevű cég, amely csak és kizárólag ebben a választókerületben nyert közbeszerzést.

 

Ezeknél a pályázatoknál a a projektmenedzsment a Heves Projekt Gazdaságfejlesztő Kft. volt. A cég a térség fideszes képviselőjének, vagyis Szabó Zsolt ötletére vette kézbe 36 település ilyen jellegű ügyeit. Ahogy az egyik polgármester fogalmazott: „Szabó úgymond felajánlotta a 36 településnek, hogy lépjenek be.”

 

A JRM 13 pályázaton összesen 669 millió forint uniós támogatást nyert el úgy, hogy 3 alkalommal még ellenfele sem volt (tehát egyedül pályázott), 8 alkalommal pedig csak egy további céggel kellett „versenyeznie”. A cég most mégis felszámolás alatt van. Emiatt pedig az érintett településeken olyan fontos beruházások nem valósultak meg, mint pl. az ecsédi Gyöngyszem Óvoda fejlesztése vagy az adácsi kerékpárút fejlesztése. A települések egyetlen reménye, hogy újra kiírják a közbszerzést, és az időközben megnövekedett építőipari árak miatti különbözetet a Magyar Államkincstár kipótolja. 

 

Az ügyben Hadházy Ákos feljelentést tett, az OLAF és az ügyészség jelenleg is nyomoz. 

 

(via 444.hu)

Címlapon

mutasd mind