Felpörgették az albérletpiacot a frissen felvett egyetemisták

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követő tíz napban 28 százalékkal több hirdetést adtak fel, mint az azt megelőző tíz napban. Szegeden 45 ezer egy szoba.

2019. augusztus 07. 17:28

Felpörgették az albérletpiacot a frissen felvett egyetemisták

Az ingatlan.com legfrissebb körképe szerint a ponthatárok kihirdetése utáni egy hétben a kiadó lakások átlagos bérleti díja a fővárosban 160 ezer forint volt, ez megegyezik az 1-2 héttel korábbi szinttel és a többi egyetemi városban is stabilak maradtak az árak.

Az elemzésből az is kiderült, hogy Budapesten 65 ezer forint egy kiadó szoba havi átlagára. Debrecenben, Pécsen és Miskolcon egyaránt 35 ezer forintot kérnek a szobákért, Szegeden és Győrben pedig 45 ezer forintot kell adni értük. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben kiemeli: a piac élénkülése, a felpörgő kereslet idáig nem járt együtt a bérleti díjak emelkedésével, részben a kínálatbővülés miatt. A fővárosban és az egyetemi városokban a hosszú távú kiadásnál stabilizálódás látszik a bérleti díjakban.

Az albérletpiacon lesz még egy élénkülés várhatóan augusztus utolsó 1-2 hetében, amikorra kiosztják a kollégiumi férőhelyeket. A kimaradó diákok ugyanis albérlettel tudják megoldani a lakhatásukat – tette hozzá.

Tovább olvasom