Felmondással egyenértékű rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat gyűjt a Magyar Orvosok Szakszervezete

A nyilatkozók nem írják alá az új munkaszerződésüket, mert elégedetlenek az Orbán-kormány új egészségügyi törvényével.

2020. október 21. 07:35

Felmondással egyenértékű rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat gyűjt a Magyar Orvosok Szakszervezete

Dr. Szabad Zoltán sebész, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint, ha a közellátásban dolgozó orvosok nem vállalhatnak másodállást a kisebb, vidéki intézményekben vállalkozóként, „nagy a valószínűsége, hogy ezek a kistérségi rendelők megszűnnek” – mondta a Medicalonline-nak.

Az idén szeptemberben újjáéledt szakszervezet elnöke úgy látja, a másodállások letiltása akár 40-50 kilométeres utazásra is kényszerítheti a betegeket, hiszen helyben nem lesz elég orvos.

Szabad Zoltán arra reagált így, miszerint a kormány engedélyhez kötné a másodállást az orvosoknak úgy, hogy az új egészségügyi törvény jelenleg semmilyen garanciát nem ad, mely esetekben kapnák meg biztosan ezt az engedélyt. A törvényben ráadásul még csak annyi szerepel, hogy egy később kijelölt állami szerv dönt majd erről.

Szabad Zoltán arra is felhívja a figyelmet, hogy az intenzív– vagy sürgősségi ellátás területén is kevesebb lehet az orvos, mivel itt sokan vállalkozóként dolgoznak több intézményben. A szakszervezeti elnök szerint ők „az új bértábla szerint kevesebb fizetést kapnak majd, mint eddig”, ezért akár el is hagyhatják a közellátást.

Az új egészségügyi törvény másik sarkalatos része az orvosok kétéves kirendelése vagy átvezénylése. Emiatt is sokan elhagyhatják a közellátást, erről Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke is beszélt az elmúlt napokban.

„A mi álláspontunk szerint ezeket módosítani kell, mert ha ez elmarad, és kilépnek a munkavállalók az egészségügyből, a koronavírus-járvány elleni védekezés is súlyos csorbát szenved”

– vázolta az egyik lehetséges következményt a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke. Hozzátette „Vannak olyan kritikus ellátások az ágazatban, amelyeket néhány száz szakdolgozó vagy orvos távozása is bedönthet lokálisan. Ezeket a szakembereket egy német, egy angol egy norvég egészségügy ugyanis tárt karokkal várja”.

Az orvosszakszervezet vezetője szerint az is elfogadhatatlan, hogy az új egészségügyi törvény túl hézagos, így azok az orvosok, akik aláírják az új szerződésüket, nem tudják, hogy mit írnak alá, hiszen a törvény végrehajtási rendelete még nem ismert.

„Az a dolgozó, aki aláírja az új szerződését, gyakorlatilag egy üres lapot ír alá, de legalábbis nem tudja, mi fog még rákerülni később. Ráadásul bármit is foglalnak bele, azt egy kormány bármikor, egyetlen döntéssel megváltoztathatja a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek bevonása nélkül”

– fogalmazott Szabad Zoltán.

Szerinte a helyi érdekképviseletek léte veszélybe kerül amiatt, hogy az új törvény szövegéből az látszik: egyetlen központi munkáltatóval számol a kormány (erre utal az orvosok tervezett új jogállása, az egészségügyi szolgálati jogviszony is), akárcsak a rendőrök vagy a katonák esetében.

Szabad Zoltán az interjúban leszögezte: a béremeléssel és a hálapénz megszüntetésével egyetértenek, de kiemelte: „ez a törvény összességében rossz, és csak akkor lesz jó, ha a kritikus pontok kikerülnek belőle, és nem ad lehetőséget a rendeleti szabályozásra, hanem jogbiztonságot nyújt”.

Ezt nézze meg! Nagyon sok egészségügyi szakdolgozó tervezi elhagyni az állami rendszert és a pályát Orbánék új törvénye miatt

Vélemények

mutasd mind