Félmilliárdot költ taxira a közpénzből működő MTVA

A 490 milliós keretszerződés nyerteséről akár sorsolás is dönthetett volna.
Kékes Viktória

2023. január 31. 11:15

Félmilliárdot költ taxira a közpénzből működő MTVA

A fizetett tapsolók után most épp taxira költ a közpénzből működő Médiaszolgáltatás- támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A nettó 490 milliós tendert még tavaly írta ki a közmédia, az eredményt most tették közzé a közbeszerzési értesítőben - írja az Átlátszó.

 

Az oknyomozó portál cikke szerint a tender meghívásos volt, az eljárás pedig két szakaszból állt. Az első körben bárki jelentkezhetett a pályázatra, a másodikban viszont csak ez első körön átjutott cégek tehettek ajánlatot. Végül két vállalkozás jelentkezett és jutott tovább a második fordulóba: a Főtaxi és a 6×6.

 

Az Átlátszó kiemeli, hogy az eljárás során a Főtaxi előzetes vitarendezési kérelmet adott be, miután úgy ítélték meg, hogy a kiírás nem teremt lehetőséget igazi versenyre, ezért jogsértő. A cég Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely azt állapította meg, hogy az MTVA nem sértett meg egyetlen jogszabályi rendelkezést sem.

 

A döntés után a tender folytatódott, a nyertes pedig a Főtaxi lett. A 6×6 Taxi ajánlatát érvénytelennek nyilvánították. (Érdekesség, hogy korábban éppen a 6×6 Taxi Kft.-vel kötött szerződést az MTVA a feladatra 500 millió forint értékben, majd ezt 2020-ban meghosszabbította, és a keretet 549,5 millió forintra emelte.)