Felmentették a Szeviép volt vezetőit

Bizonyítékok hiányában másodfokon felmentették a cég egykori vezetőit, és megszüntették B. S. másod- és P. L. harmadrendű vádlott házi őrizetét. Első fokon társtettesként elkövetett csődbűntett miatt ítélték el az egykori mélyépítő cég három vezetőjét.

2019. december 13. 22:22

Felmentették a Szeviép volt vezetőit

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék pénteken délelőtt hozott ítéletében kimondta, hogy a nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a három vádlott magatartása megvalósította-e a csődbűntettet. A vádlottak az ítéletet követően három nap gondolkodási időt kértek, hogy eldönthessék, kívánnak-e élni a fellebbezéssel. Az ügyész továbbra is a vádlottak bűnösségének kimondását kérte, és azt, ítéljék őket börtönben letöltendő szabadságvesztésre.

A Szegedi Törvényszék ítéletében azt mondta ki:

nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték, hogy megállapíthassák a három vádlott bűnösségét.

 bíróság ítélet úgy fogalmazott, hogy nem lehetett minden kétséget kizáróan megállítani, hogy a vádlottak magatartása okozta-e a Szeviép csődjét.

Az ítélet indoklása mások mellett kitért arra, hogy sem a vádirat, sem az elsőfokú bíróság ítélete nem foglalkozott azzal a ténnyel, mennyiben járult hozzá a Szeviép csődjéhez, hogy a magyar állam 3, míg a román állam 1 milliárdnak forintnak megfelelő összeget nem vagy késedelmesen fizetett ki az elvégeztett munkák után a szegedi székhelyű cégnek. Az ítélet hasonló megállapításra jut akkor, amikor azt állítja: az első fokú ítéletben nem vették figyelembe, hogy 600 millió forintos áfa visszatérítéséhez sem jutott hozzá a Szeviép. A vádlottak védekezése alapvetően arra épült, hogy ezek az okok vezettek elsődlegesen a cég fizetésképtelenségéhez.

A Törvényszék ítéletének indokolásakor nyomatékkal elhangzott, hogy nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában mentették fel a vádlottakat másodfokon.

A most született ítéletben nyomatékkal szerepel, hogy a nyomozó hatóság, majd a vádhatóság nem vizsgálta teljes körűen a Szeviép gazdasági és pénzügyi tevékenységét, annak csupán részleteit, megállapításaikat ebből vonták le. Így a bizonyítékok nem bizonyultak a Szegedi Törvényszék szerint elégségesnek ahhoz, hogy kimondják O. J első. B. S. másod- és P. L. harmadrendű vádlott bűnösségét.

B. P.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!