Felmentették a haderőfejlesztési államtitkárt

Maróth Gáspár megbízása már a mai napon megszűnt.
Kékes Viktória

2022. november 15. 11:22

Felmentették a haderőfejlesztési államtitkárt

Úgy tűnik nem ért véget a kormányátalakítás. Múlt héten elsőként a Telex írta meg, hogy váratlanul lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A portál értesüléseit sem a miniszterelnök, sem helyettese, sem szóvivője ... egyszóval egyetlen kormányzati szereplő sem erősítette meg 48 órán keresztül. 

 

Ez azonban már történelem. Azóta tudjuk, hogy Palkovics valóban lemondott, távozását követően pedig megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium. A tárca feladatait a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, élén Nagy Mártonnal, a Fejlesztési és Beruházási Minisztérium, Lázár János vezetésével és a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium veszi át. 

 

A megalakuló Energiaügyi Minisztérium vezetője pedig Lantos Csaba, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumi tagja lesz.

 

A miniszter lemondását Vitézy Dávid államtitkár követte, Facebook bejegyzése szerint a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnésével

 

„közlekedési államtitkári feladataim is véget érnek”.

 

A lemondás hírére a közlekedési feladatokat átvevő Lázár János a tőle megszokott módon reagált.

 

Vitézynek egyébként nemrég még nagy tervei voltak. Október végén a Telexnek adott interjújában azt mondta, hogy 2023 végén már egységes zónás tarifák alapján és egységes busz–vonat bérlettel utazhatunk az országban, faragni akar a MÁV napi 150 órás összkésésén, de arról is beszélt, hogy szerinte mikor utazhatunk az ötös metróval, és hogy mi marad a korábban tervezett fejlesztésekből a fővárosban.

 

Az pedig a hétfő késő esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy Orbán Viktor javaslatára felmentette a honvédelmi tárca államtitkárát Novák Katalin. Maróth Gáspár megbízása néhány órával később, a mai nappal meg is szűnt.

 

Kíváncsian várjuk lesznek-e további változások Orbán Viktor ötödik kormányában.