Uniós jogszabályt sért, fellebbez a Ryanair a 300 milliós bírság ellen

Egyelőre nem világos mi alapján állapították meg a büntetést, és az sem, hogyan szeretnék azt behajtani.
Kékes Viktória

2022. augusztus 09. 09:24

Uniós jogszabályt sért, fellebbez a Ryanair a 300 milliós bírság ellen

„Haladéktalanul fellebbezést nyújt be a Ryanair minden olyan alaptalan bírság miatt, amelyet a magyar fogyasztóvédelmi hatóság szab ki rá”

– közölte a hvg.hu-val a légitársaság. Válaszukból az is kiderül, hogy a 300 milliós büntetésről még hivatalos értesítést sem kaptak. Mint írják:

 

„Mint azzal a magyar kormány is tökéletesen tisztában van, az 1008/2008 számú uniós rendelet lehetővé teszi az uniós légitársaságok számára, hogy szabadon határozzák meg az EU-n belüli szolgáltatásaik tarifáit, a nemzeti kormányoknak vagy azok fogyasztóvédelmi hatóságainak ebbe nem lehet beleszólásuk. Az említett uniós jogszabály tiltja meg a magyar kormánynak, hogy visszamenőlegesen utazási illetéket szabjon ki, miközben törvénytelenül próbálja korlátozni a légitársaságok jogát, hogy az ilyen jogalap nélküli adót az utasokra hárítsa tovább”.

 

A társaság azt is világossá tette: ha szükséges, az ügyben az EU bíróságaihoz fordulnak jogorvoslatért.

 

Tegnap jelentette be Varga Judit Facebook-oldalán, hogy a fővárosi fogyasztóvédelmi hatóság döntésének értelmében 300 millió forintos bírságot kapott a Ryanair az extraprofit-különadó áthárítása miatt. Az ügy előzményeiről itt írtunk részletesen.