Felhatalmazási törvény: az ellenzék nem szavazta meg, egyelőre várni kell a rendeleti kormányzásra

Nem lett meg a négyötödös parlamenti felhatalmazás hétfőn délután, így az országgyűlés nem térhet el a házszabálytól. Vagyis nem tárgyalhatja holnap a felhatalmazási törvénynek nevezett jogszabályt. 137 igen mellett 52 nem szavazatot kapott az előterjesztés.
Felhatalmazási törvény: az ellenzék nem szavazta meg, egyelőre várni kell a rendeleti kormányzásra

Valójában az ellenzék csak késleltetni tudja a kormánynak gyakorlatilag korlátlan jogokat meghatározatlan időre biztosító felhatalmazási törvény elfogadását. 

Ennek hátteréről azt kell tudni, hogy sürgősségi indítványként a Fidesz-KDNP frakciószövetsége be fogja nyújtani a törvényjavaslatot, és akkor már kétharmados többség is elegendő lesz az elfogadásához.  

Az ellenzéki pártok azt szerették volna elérni, ha belekerül a törvénytervezet szövegbe, hogy a felhatalmazási törvény kilencven napra szóljon. Az időkorlát beépítését azért tartja elengedhetetlen feltételnek az ellenzék, mert ennek hiányában meghatározatlan időre nem volna képes ellenőrizni a kormány munkáját az országgyűlés.

A parlamentnek minden lehetősége megszűnne a törvénytervezet elfogadása után arra nézve, hogy a veszély elmúltával véget vessen a veszélyhelyzetnek.

Orbán Viktor a parlamenti vitában a határozottan visszautasította a három hónapos határidőre vonatkozó javaslatot, azzal érvelne, hogy senki nem tudja, mi lesz kilencen nap elteltével. Ezzel egyben arra is utalt, hogy az sem biztos, hogy akkor összehívható lesz-e a parlament.

(Ha Romániában megoldható ilyen helyzetben a törvényhozás elektronikus szavazása és döntéshozása, akkor kérdés, miért ne lenne ugyanerre képes Magyarország – a szerk.)

Annyit azonban hozzátett a kormányfő: „mi mindannyian rosszabb állapotban leszünk 90 nap múlva”. A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a különleges jogosítványokat a parlament már holnap visszaveheti a kormánytól. Ám ez az érv aligha igaz, mert a kétharmados országgyűlési többséggel rendelkező kormánypártokat az ellenzék erre a parlamenti matematika miatt nem kényszerítheti.

Amikor látta a kormányfő, hogy az ellenzék az időhatár kijelölése nélkül nem fogja támogatni az előterjesztés, érzékelhetően hangnemet változtatott, ragaszkodva a korlátlan időbeli felhatalmazáshoz.

Orbán – utalva az ellenzékre – úgy fogalmazott: „Ezt a válságot önök nélkül is meg fogjuk oldani”.

Orbán visszautasított minden olyan a hétfői parlamenti vitában elhangzott ellenzéki megnyilatkozást, amelyekre arra vonatkoztak, hogy a kormány késlekedve hozott meg bizonyos intézkedéseket a koronavírus elleni védekezésben. Sőt azt állította: „a kormány az elsők között hozott meg minden fontos intézkedést Európában”. Tényszerűen ez sem igaz, és könnyen cáfolható.

B. P.

Tovább olvasom