Feledékeny lett az Igazságügyi Minisztérium volt helyettes államtitkára a Völner–Schadl-ügyben

Erre alighanem minden oka megvan, mert a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Jeney Orsolya egy egyetemi vizsga ügyében egyeztetett az időközben letartóztatásban lévő Schadl Györggyel. De nem ez az egyetlen vele kapcsolatban felmerült gond.
Bod Péter

2022. január 26. 12:47

Feledékeny lett az Igazságügyi Minisztérium
volt helyettes államtitkára a Völner–Schadl-ügyben

A Völner–Schadl-ügyről közölt újabb cikket a témáról oknyomozásba kezdett 444.hu, és újabb érdekes összefüggésekre és furcsa egybeesésekre derült fény az 1734 oldalas nyomozati anyagból.

 

Az eddigi híradásokból már kiderült, hogy a 2010-ben hivatalba lépett Orbán-kormány viszonya folyamatosan mérgesedett el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarával (MBVK). Ettől nem függetlenül területért felelős Igazságügyi Minisztérium (IM) „szokatlanul kemény fellépéssel elérte, hogy távozzon a kamara vezetése: a közigazgatási államtitkár csapata büntetőfeljelentést is tett pénzügyi visszaélés és korrupció gyanújával a kamara akkori vezetése ellen” – olvasható a cikkben.

 

Megnyílt az út Schadl György előtt

 

Megváltoztak a bírósági végrehajtás törvényi keretei, és ezek nyitottak meg az utat Schadl György előtt 

 

– fogalmaz a 444.hu. A változások az IM-et sem hagyták érintetlenül, két olyan ember is távozott a minisztériumból, akik sokat foglalkoztak a végrehajtási ügyekkel, és azok jogszabályváltozásaival. 

 

Nem másokról van szó, mint Répássy Róbert egykori államtitkárról és helyetteséről Jeney Orsolyáról. Répássyt éppen a IM államtitkári posztjáról nemrégiben korrupciógyanú miatt elmozdított Völner Pál váltotta.

 

A sors pikantériája, hogy Völner kirúgása után ismét a sokáig kegyvesztett Répássy lett az államtitkár. Ám most ez a kevésbé érdekes szál. Összpontosítsunk Jeney Orsolyára, a volt helyettes államtitkárra. 

 

Jeney rövid kitérőt tett, előbb kormányzati főtanácsadó lett, majd fővárosi vagyonkezelő igazgatóságának tagja, és 2017 augusztusában már megalakította önálló végrehajtói irodáját. 

Aligha kizárólag a véletlen számlájára írható, hogy cége abban a Városmajor utcai irodaházban bérelt magának helyiségeket, ami éppen Schadl György tulajdonában áll. Az idézett írásból kiderül, hogy ebben az irodaházban csak végrehajtók dolgoztak.

 

Lírai vallomás: „Pénzt máshol is lehet keresni”

 

A végrehajtók szakmai lapjában, az Executióban Visszatekintés címmel írt cikket Jeney Orsolya. A lírai hangú írásban egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy: „Mindenekelőtt egy személyes vallomással tartozom”. Ezt követően arról számolt be, hogy gyerekként nem arról álmodott, hogy végrehajtó lesz. De a szövegben található ennél figyelemre méltóbb rész is.

 

„Vallomással kezdtem, azzal is zárom soraimat. Elsősorban nem anyagi megfontolásból lettem végrehajtó. Pénzt máshol is lehet keresni, sosem képzeltem azt, hogy végrehajtóként munkába állva beköszönt a Kánaán” 

 

– zárja cikkét. Ehhez képest az Opten cégadatai szerint 2019-ben 100 milliós forgalom mellett 33 millió forintos profitot ért el irodája, egy évvel később a profit már 44 millió forint volt.

Ez pedig sokkal több pénz, mint amit helyettes államtitkárként meg lehet keresni. Így aztán különösen nehezen értelmezhető az a mondata, hogy „pénzt máshol is lehet keresni”.

 

Lehallgatási jegyzőkönyvek

 

Az ügyben született lehallgatási jegyzőkönyv szerint tavaly július 7-én telefonon egyeztetett Jeney Orsolya és Schadl György a végrehajtói szakvizsga kapcsán arról, hogy valakit átsegítsenek a vizsgán. Jeney Orsolya tagja volt a vizsgáztató bizottságnak.

 

A 444.hu szembesítette Jeney Orsolyát, hogy a Völner–Schadl-ügy lehallgatási jegyzőkönyvében szerepel a volt IM volt helyettes államtitkára neve, akitől Schadl szívességet kért.

Jeney Orsolya erre úgy válaszolt: 

 

„Bocsásson meg, nem emlékszem. Nem, nem. De nyilván, ha oda kerül a sor, hogy én megkeresést kapok, akkor lehet, hogy fogok válaszolni, de azt tudom mondani, hogy nem emlékszem ilyenre.”