Feldmár András: A járványt nem érdemeljük meg, egyszerűen van

Sokan sokféleképpen vélekednek a koronavírus-járványról, és annak hatásairól. Legutóbb Michel Houellebecq hízelgőnek aligha nevezhető véleményét adtuk közre. Ezúttal a Kanadában élő világhírű pszichoterapeuta, Feldmár András meglátásait osztjuk meg.

2020. május 07. 14:03

Feldmár András: A járványt nem érdemeljük meg, egyszerűen van

Feldmár Andrással nemrég a fidelio.hu készített hosszabb interjút, és ebben a koronavírus-járvány következményeiről, emberi kihatásairól beszélt a terapeuta. Meglepő vagy sem: sokkal kevésbé borúlátó képet festett arról, milyen felismerésekkel szolgálhat az ember és az emberiség számára a mostani járvány, mint a francia író, Michel Houellebecq.

Feldmár szerint nem kell azon csodálkoznunk, hogy ezeket a hetek és hónapokat szorongással éljük meg. Olyan dolgok történnek a világban, amelyről az egyes ember nem tehet. „Ember tervez, isten végez” – idézi a mondást, és ennek kapcsán úgy véli, tudatosítani kell a zen mesterek tanácsát.

E szerint: „egyetlen dolog biztos, a halál, a halál időpontja nem biztos, hogyan éljek akkor? Ez mindig fontos kérdés volt, most is az. Az én válaszom: vegyek részt minden élő pillanatban. Amíg élünk, addig élvezzem minden lélegzetemet, mondjam, amit mondani akarok, mert lehet, hogy holnap te vagy én már nem leszünk itt” – fogalmazott a pszichoterapeuta.

(fotók: Feldmár András)

Bár Feldmár András nem szállt vitába azzal az újságírói kérdéssel, hogy a magány nem nevezhető egészséges állapotnak, válaszában azonban arra világított rá, hogy „az egyedüllét nem szükségszerűen neurotikus, lehet nagyon szabad és egészséges választás.” Szavaiból azért kiérződik, hogy nem mindenki számára.

A beszélgetésben elmondja, hogy nincs magyarázat arra, miért tört rá az emberiségre a mostani járvány. Így nem fogadja el azt a nézetet sem, hogy felelőtlen magatartásunk vezetett volna ide. Feldmár szerint az emberek mindent meg akarnak okolni, pedig alapvetően hibás az a vélekedés, hogy mindenre létezik magyarázat.

Ezzel összefüggésben a koronavírusról elmondta: azt a legnehezebb elfogadni, hogy nem tudunk a dolgokról semmit. Olyan valóságban élünk, amelyben alapvető kérdésekre nincsenek válaszok. Így a mostani járványra sem.

Nagyon leszedi a keresztvizet a politikusokról – nem mindről –, akikre szerinte nem szabad hallgatni. Külön nevesíti, hogy kikre különösen nem: „Trump, Orbán – ezek az emberek állandóan hazudnak, és óriási bajt okoznak vele. Mert egy idő után senki nem fog elhinni senkinek semmit. A nyelvet ölik meg. A nyelv arra való, hogy közelebb kerüljünk a valósághoz, de most arra használják, hogy eltakarják vele azt.”

A karantén és a kijárási korlátozások jótékony hozadékairól is beszélt a világhírű lélekgyógyász, amikor azt állította: az emberek ebben a különleges helyzetben új oldalukról ismerhetik meg magukat, és kreatív énjüket hívhatják elő. Akár azzal, hogy kenyeret sütnek maguknak és családjuknak – tette hozzá.

Kétfajta választ adott Feldmár arra a kérdésre: tanul-e az emberiség a mostani helyzetből. Egyfelől azt állítja, az ember nagyon nehezen tanul. Példaként említette, hogy kétezer év kellett ahhoz a felismeréshez, hogy a nem a Nap forog a Föld körül, hanem fordítva.

Másfelől igenis tanulékony: „Remélem, hogy a járvány elmúltával sokan önként bezárkóznak majd egy-egy hétre valaki olyannal, akivel szeretnek együtt lenni. Az otthon az a hely, ahol inkább vagyok, mint bárhol máshol, ahova örömmel térek haza. Szóval annyit mindenképpen tanuljunk, hogy mire a következő karanténra lesz szükség, legyen már egy otthonunk, ahol szívesen vagyunk, olyannal, akit a legjobban szeretünk” – zárul a fidelio.hu Feldmár Andrással készített beszélgetése.

B. P.