Feladták Szeverodonyecket az ukránok, Zelenszkij beszédet mondott a Glastonbury Fesztivál közönségének, Romániában elkezdik kiosztani a nukleáris csapás esetére beszerzett jódtablettákat, az USA újra rengeteg fegyvert küldött Ukrajnába

Háborús hírek összefoglalója pénteken.
Kovács M. Norbert

2022. június 24. 20:10

Feladták Szeverodonyecket az ukránok, Zelenszkij beszédet mondott a Glastonbury Fesztivál közönségének, Romániában elkezdik kiosztani a nukleáris csapás esetére beszerzett jódtablettákat, az USA újra rengeteg fegyvert küldött Ukrajnába

Ennyien érkeztek csütörtökön

 

Az ukrán-magyar határszakaszon 7085 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6292-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek

 

– közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 250 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

 

Vonattal 27 ember, köztük tíz gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre csütörtökön, tudatta az ORFK.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte pénteken a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel közösen segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

 

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival, áll a közleményben.

 

Zelenszkij örül az EU-s tagjelöltségnek

 

„Ukrajna jövője az EU-ban van”

 

– írta az ukrán elnök a Twitteren arra reagálva, hogy Ukrajna és Moldova uniós tagjelölti státuszt kapott. Volodimir Zelenszkij „egyedülálló és történelmi pillanatnak” nevezte a mostanit, később az Instagramon azt írta:

 

„Ez egy győzelem. 120 napot és 30 évet vártunk rá. És most legyőzzük az ellenséget.”

 

Az elnök később tévébeszédben is beszélt a tagjelöltségről:

 

„Azt hiszem, ez az, ami mindig is Európa új történelmének kiindulópontja lesz. Európa megosztottság nélkül. Európa szürkezónák nélkül. Európa, ami valóban egységes, és ami tudja, hogyan védje meg önmagát, értékeit, jövőjét. Önök ma elfogadták az egyik legfontosabb döntést Ukrajna számára államunk függetlenségének 30 éve alatt”

 

idézi Zelenszkijt a Telex.

 

Feladták Szeverodonyecket az ukránok

 

Vissza kell vonni a Szeverodonyecket védő ukrán csapatokat

 

– mondta péntek reggel Luhansz régió kormányzója, Szergej Hadaj.

 

„Nincs értelme hónapokon át szétvert hadállásokban maradni csak azért, hogy ott maradjunk”

 

– mondta a kormányzó az ukrán televíziónak, miután korábban a Telegramon írt erről, azzal kiegészítve, hogy a halottak száma egyre csak nő, és az otthonok kilencven százaléka megrongálódott vagy megsemmisült a városban.

 

Rengeteg fegyvert küld az USA

 

Az Egyesült Államok újabb 450 millió dolláros biztonsági segítséget nyújt Ukrajnának, aminek része több nagy hatótávolságú rakétarendszer is

 

– mondta még csütörtöki sajtótájékoztatóján John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője.

 

Kirby, aki egyben a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője is kifejtette: Washington szorosan együttműködik Kijevvel annak érdekében, hogy meghatározzák, mely fegyvertípusok felelnének meg a leginkább az igényeiknek. 

 

„Az Egyesült Államok továbbra is segíti Ukrajna védelmét, támogatja szuverenitását és területi integritását”

 

– fogalmazott a szóvivő, aki szerint „az ukrán fegyveres erők bátorsága és elszántsága továbbra is inspirálja a világot.” Kirby hozzátette, hogy Amerika elkötelezett amellett, hogy kiálljon Ukrajna mellett, amikor a szabadságáért küzd.

 

A csomag tartalmáról szólva Todd Breasseale, a Pentagon megbízott sajtófőnöke elmondta, hogy az Egyesült Államok a többi között 

  • négy nagy hatótávolságú tüzérségi rakétarendszert,
  • 36 ezer darab 105 mm-es lőszert,
  • 18 vontatásra alkalmas taktikai járművet,
  • 1200 gránátvetőt,
  • 2000 gépfegyvert és
  • 18 járőrhajót biztosít Ukrajna számára.

 

Csütörtökön megérkeztek Ukrajnába az első nagyobb hatótávolságú, High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú, precíziós rakétarendszerek – jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Twitteren. Üzenetében a tárcavezető köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és amerikai kollégájának, Lloyd Austinnak a „nagy erejű fegyverekért”, és „forró nyarat” ígért az orosz megszállóknak.

 

Ukrajna reményei szerint ezek a fegyverek segíthetnek megfordítani a hónapok óta tartó háborút. Washington közölte: ígéretet kaptak Kijevtől, hogy ezeket a nagyobb hatótávolságú fegyvereket nem használják orosz területek megtámadására. Amerikai tisztviselők közlése szerint bár a HIMARS precíziós rakétarendszerek fontosak az ukrán erők számára, egyetlen fegyverrendszer sem képes önmagában megváltoztatni a háború kimenetelét.

 

 

A csütörtökön bejelentett újabb csomag a 13. alkalom, amikor a Joe Biden amerikai elnök vezette kormány fegyverszállítmányt hagy jóvá Kijev számára. Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete óta az Egyesült Államok 6,1 milliárd dollár értékű úgynevezett biztonsági segítséget juttatott Ukrajnának.

 

Az újabb segítségnyújtás bejelentése néhány nappal Biden európai útja előtt történt. Az amerikai elnök képviseli ugyanis szombaton az Egyesült Államokat a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) németországi csúcstalálkozóján, majd jövő héten részt vesz a NATO spanyolországi csúcstalálkozóján.

 

Az oroszokat nem zavarja az EU-bővítés

 

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajtótájékoztatót tartott, amin arról is szó volt, hogy mit szól Moszkva Ukrajna és Moldova uniós tagjelöltségéhez. Peszkov szerint ez a téma európai belügy. Szerinte Oroszország és az európai blokk kapcsolatát már „nagyon nehéz lenne tovább rontani”. 

 

„Nagyon fontos számunkra, hogy ezek a folyamatok ne okozzanak további problémákat számunkra, és ne okozzanak további problémákat az érintett országok velünk való kapcsolataiban”

 

– mondta.

 

Moldovával kapcsolatban külön megjegyezte, hogy a volt szovjet ország „európaibb akar lenni, mint maguk az európaiak”. 

 

„Azt hiszik, hogy az európaiak annál jobban fogják kedvelni őket, minél oroszellenesebbnek tűnnek”

 

idézi Peszkovot a Telex.

 

Liszicsanszkot hamarosan bekerítik

 

Az oroszok teljesen elfoglaltak egy Liszicsanszktól délre fekvő körzetet – közölte egy helyi ukrán tisztviselő. Olekszij Babcsenko, az érintett település, Hirske vezetője televíziós nyilatkozatában azt mondta: 

 

„Sajnos, a mai naptól kezdve... a teljes Hirskei járás megszállás alatt áll. A külterületeken még folynak jelentéktelen, helyi harcok, de az ellenség behatolt.”

 

Liszicsanszk az utolsó nagyobb, ukrán ellenőrzés alatt álló város Luhanszk régióban, miután péntek reggel az ukránok feladták az elmúlt hetekben porig rombolt Szeverodonyecket. Hirske és több más település elvesztése miatt Liszicsanszkot hamarosan három oldalról keríthetik be az orosz erők. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint kb. 2000 ukrán katonát, köztük 80 külföldi harcost kerítettek be Hirskénél, írja a Telex.

 

Zelenszkij a Glastonburyn

 

Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül bejelentkezett az Egyesült Királyságban éppen zajló Glastonbury Fesztiválon. Az ukrán elnök videóüzenetét hatalmas kijelzőkön játszották le.

 

A Telex szerint az ukrán elnök azt mondta, hogy 

 

az ukrajnai civilek is „élvezni akarták a szabadságot és ezt a csodálatos nyarat”, de nem tudták, mert „a legszörnyűbb dolog” történt velük. 

 

Zelenszkij arról beszélt, 

 

meg akarja állítani a háborút, mielőtt az „tönkreteszi az emberek életét Európa, Afrika, Ázsia és Latin-Amerika más országaiban”.

 

A lap szerint Zelenszkij fő üzenete az volt, hogy azért fordul a fesztiválozókhoz támogatásért, mert 

 

„a Glastonburyn van jelen a szabadság a legnagyobb koncentrációban ezekben a napokban”. „Kérlek, osszátok meg ezt az érzést mindazokkal, akiknek a szabadságát támadás éri. Terjesszétek az igazságot Oroszország háborújáról! Segítsetek az ukránoknak, akik kénytelenek elhagyni otthonukat a háború miatt!”

 

– mondta az ukrán elnök, aki a videós bejelentkezését azzal fejezte be, hogy most 

 

„minden napot emberi életekben mérnek. Minél többen csatlakoznak hozzánk a szabadság és az igazság védelmében, annál hamarabb ér véget Oroszország háborúja Ukrajna ellen. Bizonyítsátok be, hogy a szabadság mindig győz!”

 

A Glastonbury Fesztivál a Twitteren meg is osztotta Zelenszkij videoüzenetét:

 

Felszólították Oroszországot

 

Felszólították Oroszországot pénteken a G7-ek külügyminiszterei, hogy 

 

„hagyjon fel a támadásokkal és a fenyegető akciókkal”, oldja fel a fekete-tengeri kikötők élelmiszer-kivitelre vonatkozó zárlatát, ami a közlemény szerint súlyosbítja az élelmezési bizonytalanságot, élelmiszerválságot.

 

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a világ „példátlan globális éhezéssel” néz szembe, és valós kockázata van annak, hogy idén több éhínség is bekövetkezik, írja a Telex.

 

A válságra nem lehet hatékony megoldást találni, hacsak Ukrajna és Oroszország, amik a világ búzakivitelének mintegy 29 százalékáért felelősek, nem találják meg a módját a kereskedelem újraindításának 

 

– mondta Guterres. 

 

A főtitkár nem beszélt az Oroszországgal és Ukrajnával Törökországban folytatott tárgyalásokról, ahol az ENSZ tervét vitatták meg egy lehetséges fekete-tengeri folyosóról az ukrán gabonaexport számára, mert szerinte a nyilvános nyilatkozatok akadályozhatják a tárgyalások sikerét.

 

Osztják a jódtablettákat Romániában

 

Romániában elkezdik kiosztani azt a harmincmillió jódtablettát, amit nukleáris incidens esetére szereztek be, miután a műveletet szabályozó miniszteri rendelet megjelent a hivatalos közlönyben – írja az MTI a romániai egészségügyi minisztérium bejelentésére hivatkozva. A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákhoz családorvosok által kiállítandó vény alapján, a kijelölt gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak hozzá a lakosok, de nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a tablettákat kizárólag nukleáris incidens esetén, a hatóságok felszólítása alapján veszik be.

 

A román szaktárca márciusban szerezte be a jódtablettákat, miután - az ukrán atomerőművek körüli harcok és az atomfegyverek esetleges bevetésére utaló moszkvai nyilatkozatok hírére - az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit.

 

(Nyitókép: a harcok hatására füst száll fel Szeverodonyeck városából, a fotó Liszicsanszkból készült. Fotó: AFP/Anatolij Sztepanov)