Fél évszázad százötven lenyomata: Stefanovits Péter alkotásaiból nyílt kiállítás a Reök-palotában

Felülnézet címmel nyílt nagyszabású életmű-kiállítás a Reök-palotában szombaton Stefanovits Péter Munkácsy-díjas képzőművész alkotásaiból. A palota két szintjét elfoglaló tárlaton a most hetvenöt éves művész százötven alkotása látható.
Rafai Gábor

2022. október 16. 10:18

Fél évszázad százötven
lenyomata: Stefanovits Péter alkotásaiból nyílt kiállítás a Reök-palotában

Stefanovits Péter a magyar képzőművészeti élet egyik meghatározó egyénisége. Pályája a hatvanas évek második felében indult és több mint fél évszázad után ma is aktív szereplője a hazai képzőművészeti életnek. Alkotói világát szakralitás, játékosság, erőteljes szimbolika, műfaji sokszínűség és izgalmas színkezelés jellemzi.

 

A tárlatnyitón megjelenteket Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója köszöntette, majd Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora elmondta, két éve készültek Stefanovits Péter életmű-kiállítására. 

 

Szólt arról is, hogy a REÖK működése óta, az elmúlt másfél évtized során ez már a kétszázadik kiállítás a palota életében. Néhány éve indult el az az életműveket bemutató sorozat, amelyben korábban Kovács Péter, Aknay János, Hérics Nándor, a pandémia idején Nagy Gábor, majd Szabados Árpád pályáján született alkotásokat mutatták be, most pedig a hetvenöt éves Stefanovits Péter folytatja a sort.

 

 

– A művésznek nincs egyetlen markáns előadásmódja, csak rá jellemző, megkülönböztető védjegye, hanem éppen tematikai, stiláris és technikai sokféleségével valamiféle tudatos eklekticizmus képviselője. Valóban, ha összevetjük vissza-visszatérő, pozitív motívumait, a szív- és keresztvariációkat, az ősi archeológiai leleteket, aranyozott ereklyéket a negatív emblémákkal, kiemelten a vörös csillaggal és a modern civilizáció mindennapi törmelékeivel, azt tapasztaljuk, hogy változatos képi világa, egyéni szimbólumhasználata, kevert grafikai műfajai ellenállnak a mégoly rutinos művészettörténészi kategorizálásnak is. Stefanovits magabiztosan vállalja a kontrasztokat, ütköztetéseket, szokatlan illesztéseket, még akkor is, ha a végeredmény egyeseknél a blaszfémia, másoknál a banalitás érzését hívhatja elő – mondta az alkotóról a kiállítást megnyitó Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese.

 

Stefanovits Péter nagyon termékeny művész. A szombaton megnyílt tárlaton két szinten, több mint százötven kisebb-nagyobb méretű alkotása látható.

 

Az életmű iránt érdeklődők fali képeken és különleges installációkon ismerhetik meg Stefanovits Péter egyedülálló képi világát, amelyben a hagyományos eljárásmódok mellett a legmodernebb technikákkal készült alkotások is láthatók: festmények, különböző eljárásokat alkalmazó egyedi és sokszorosított grafikák, vegyes technikájú alkotások, fotók, kollázsok, applikációk és plasztikai igényű tárgykompozíciók változatos gyűjteménye a tárlat.