Fekete-Győr András: Újra a szakmai tartalom és felkészültség mellett fogunk politizálni

Interjút adott a Telexnek a Momentum frakcióvezetője.
Kékes Viktória

2022. május 20. 12:35

Fekete-Győr András: Újra a szakmai tartalom és felkészültség mellett fogunk politizálni

 

„1,9 millió választópolgár bizalmat szavazott nekünk, és arra kértek bennünket, hogy képviseljük őket az Országgyűlésben. Mi azoknak a hangja leszünk, akiknek a hangja másként nem jutna el a hatalomhoz. Ezért vettük fel a mandátumot, és ezért fogunk a parlamentben dolgozni”. - ismételte el a momentumos politikusok által már többször hangoztatott érvet a párt volt elnöke, a Momentum az  Országgyűlés alakuló ülésén való részvételével, és az akörüli kommunikációs zűrzavarral kapcsolatban.

 

Fekete-Győr szerint a parlamenti politizálásra készen áll a párt, sőt:

 

„A Momentum a gyökereihez fog visszatérni. (…) A szakmai tartalom, a felkészültség mindig is a Momentum sajátja volt. Az én hibám is, hogy az elmúlt egy évben a nagy összefogás pszichózisában ezek háttérbe szorultak. A parlamenti munkában most újra a szakmai tartalom és a felkészültség mentén fogunk politizálni”.

 

Az áprilisi választásra, illetve az azt megelőző kampányra rátérve Fekete-Győr elmondta, a választók összefogást akartak, amit a pártok teljesítettek. Elmondása szerint volt ugyan „ajánlata” az ellenzéknek, mégsem képviselték a kampányban. 

 

„Mindenki azt mondta, hogy Orbán-ellenes népszavazássá kell változtatni a választást, de kiderült, hogy kevesebben vannak azok, akik Orbán Viktort gyűlölik, mint azok, akik kézzelfogható jövőképet szeretnének kapni. Megértem őket, hiszen ugyanígy gondolkodom és érzek”.

 

Fekete-Győr is megerősítette, hogy a két év múlva esedékes EP-választáson az ellenzéki pártok külön indulnak majd, de a 2024-es önkormányzatin („ha még lesz önkormányzatiság Magyarországon”) ismét lesz együttműködés.

 

A Momentum frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy pártjára lehet számítani, ők voltak például az egyetlenek, akik kiálltak Márki-Zay Péter mellett a színpadon a választási vereséget követően. Vele egyébként a jövőben is szeretnének együttműködni, és azt sem jelentené ki, hogy a szövetség a pártok és a hódmezővásárhelyi polgármester között véget ért:

 

„Soha ne mondd hogy soha”!

 

Frakcióvezetőként fő célja az lesz, hogy kormányzóképes alternatíva legyen a választók szemében a Momentum. 

 

„Magyarország polgárai 2026-ban számíthatnak a Momentumra mint kormányzóképes erőre”.

 

A pártban következő tisztújítással kapcsolatban ismét elmondta, hogy nem indul az elnöki tisztségért, mert jelenlegi feladata teljes embert kíván. Azt ígéri:

 

„Frakcióvezetőként sokkal többet fognak látni a szavazók abból a Fekete-Győr Andrásból, akit a miniszterelnök-jelölti vitákon megismertek.Valakit, aki hazafias és haladó értékek mentén, programmal a kezében érvel. Egy ilyen munkára készülök”.