Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.
Vass Imre

2022. december 02. 16:34

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin
Kft.

A közlemény szerint a beruházáshoz a biotechnológiai cég 152,87 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert.

A 2002-ben alapított Avidin Kft. fő célja új kis molekulák azonosítása, amelyek daganatos, illetve központi idegrendszeri betegségekkel kapcsolatos gyógyszerfejlesztések kiindulópontjai lehetnek. A cég a házon belüli gyógyszerfejlesztési programok mellett a gyógyszerkutatás területén, a különböző gyógyszerjelöltek elemzésének preklinikai szakaszában nyújt szolgáltatásokat és termékeket partnereinek.

 

A biotechnológiai cég újszerű molekuláris biológiai alapú diagnosztikai megoldásokat is fejleszt. Ezek közül kiemelkedően sikeres egy valós idejű kvantitatív PCR-eljárás. Részben az e területen felhalmozott tudás tette lehetővé, hogy az új koronavírus megjelenésekor olyan termékcsaládot fejlesszenek ki, amelynek segítségével precízen és gyorsan, akár 12 óra alatt ki lehetett mutatni a vírus jelenlétét a szervezetben. A vállalkozás így az egyik legjelentősebb szereplővé vált a diagnosztika cégek között.

 

 

A cég a Magyar Multi Program keretében nyert támogatást eszközbeszerzésre, illetve technológiai fejlesztésre. Az új berendezések lehetővé teszik sejtbiológiai tesztek beállítását,  protokollok kidolgozását, fluoreszcens alapanyagok létrehozását, vizsgálatát, minőség-ellenőrzését. A kísérleti fejlesztés során létrejövő eredményeket részben a humán onkológia, gyulladásos és fertőzéses megbetegedések területén működő orvosi magán laboratóriumok, magán kórházak, más diagnosztikai laboratóriumok fogják igénybe venni, illetve a biotechnológiai területen működő vállalkozásoknak kínálják majd.

 

A beruházás részeként napelemes rendszert is kiépítenek, így a vállalkozás energiaigényének egy részét megújuló forrásból fedezi majd.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind