Fejesné Soltész Erzsébet 110. születésnapját ünnepelte

Szerettünk volna életútinterjút készíteni a 110 éves Fejesné Soltész Erzsébettel, de ez most a pandémia miatt kivitelezhetetlen. Szeged városa is a szokásostól eltérő módon köszöntötte a matuzsálemi kort megélő Zsóka nénit. A gyermekeitől viszont kaptunk fotót és egy rövid szöveget, amelyet – kérésüknek megfelelően – változtatás nélkül közlünk.

2021. február 21. 09:54

Fejesné Soltész Erzsébet 110. születésnapját ünnepelte

„Fejesné Soltész Zsóka – így vette fel mindig a telefont Édesanyánk a budapesti lakásában, legaktívabb éveinek színterén. A nagybányai lelkészcsalád negyedik gyermekének itt kezdődött a muzsikusi pályája. A Nemzeti Zenede és a Zeneakadémia elvégzése után nyugdíjba vonulásáig a zongoratanításnak szentelte életét Édesanyánk. Közben férjhez ment Édesapánkhoz, nagy szeretetben neveltek fel bennünket.

Mindig fiatalosabb volt a koránál: a 60-as éveiben még nagy mátrai túrákat tett, elmúlt 70, amikor szemrebbenés nélkül vállalt el három unokát, vagy repült el pár hétre az akkor Amerikában kutató lányához, 85 éves korában a hátán cipelte a negyedik unokáját, 100 évesen – akkor már régóta Szegeden élt, ahol itt lakó lánya és veje gondozzák otthonukban – templomba, fodrászhoz, fagylaltozni járt...

Nem kell felsorolnunk a történelmi eseményeket, világégéseket, elnyomó rendszereket 1911-től kezdődően, sem az ezekhez kapcsolódó konfliktusokat és sorstragédiákat, mindazt, amin Édesanyánk keresztülment. Nem nehéz elképzelni a matuzsálemi kor nyűgeit sem, amiket oly nagy türelemmel visel el, örömet lelve egy könyvben, egy levélben vagy egy társasjátékban.

Élete szemtanúi lassan elmaradoztak mellőle... A telefont (mostanában Skype-on is keresik!) karosszékében kapja kézhez. Lányai, vejei, unokái, dédunokái – és van még egy-két hűséges tanítvány, régi kolléganő, sőt külföldi levelezőpartner is, nem beszélve a szegedi baráti körről! – el nem múló érdeklődéssel hallgatják emlékezéseit, és ő bölcs derűvel, szerényen, a nála Nagyobbra mutatva biztat mindnyájunkat: ne csüggedjetek el, sohasem!

Szeged, 2021. február 15.

Katonáné Fejes Mária (Mari) és Menczelné Fejes Erzsébet (Zsó)”

Tovább olvasom